Energie

Dit zijn de belangrijkste punten als je zonnepanelen gaat installeren

Dit zijn de belangrijkste punten als je zonnepanelen gaat installeren
Het plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering en doe je natuurlijk niet zomaar. Naast dat je het doet voor het milieu doe je het natuurlijk ook voor jezelf en jouw huis. Het is zeker het overwegen waard. Ondanks de vele voordelen is het plaatsen van zonnepanelen wel een proces waar veel informatie bij komt kijken. Hieronder benoemen wij de drie belangrijkste punten waar je op moet letten bij het installeren van zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan de ligging en plaatsing van de zonnepanelen, soorten zonnepanelen en het zonnepanelen montagesysteem.

De ligging van de zonnepanelen

De ligging en plaats van de zonnepanelen is natuurlijk van groot belang. Het heeft namelijk direct invloed op de opbrengst. Het beste is om de zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen. Daar vangen ze namelijk het meeste zon op. Maar ook zuid-oost en zuid-west zijn zeker opties. Wees hierbij wel bewust dat deze ligging 5 tot 15 procent minder oplevert al is dit alsnog rendabel. De hellingshoek waarin de panelen staan hebben ook flinke invloed op de opbrengst. Een hoek van 35 graden is het meest optimaal. Maar de plaatsing van panelen in een minder steile of steile hoek hoeft niet meteen een groot rendementsverlies te betekenen. Dit rendementsverlies zal in de meeste gevallen kleiner zijn dan 10 procent.

Soorten zonnepanelen

De twee belangrijkste soorten zonnepanelen zijn monokristallijne panelen en polykristallijne panelen. Ondanks dat het kwaliteitsverschil erg klein is, hebben deze toch elk hun eigen voordelen.

Polykristallijne panelen

Polykristallijne panelen zijn blauw van kleur. Ze zijn wat goedkoper dan monokristallijne panelen. Ondanks dat monokristallijne panelen hogere vermogens bieden, bieden polykristallijne panelen soms meer waar voor je geld. Dit verschil ligt aan de opname van licht. Over het algemeen werken polykristallijne panelen beter met indirect zonlicht. Bij direct zonlicht zijn monokristallijne panelen beter.

Monokristallijne panelen

Monokristallijne panelen worden door hun zwarte kleur vaker gekozen. Je kunt er bij deze panelen ook voor kiezen om volledig zwart te nemen. Dit betekent dat ook de omlijsting van de panelen een zwarte coating krijgt. Dit heeft voor de opbrengst geen grote meerwaarde, maar het ziet er wel mooier en verzorgd uit. Zoals je hierboven al kon lezen werken monokristallijne panelen beter met direct zonlicht.

Zonnepanelen installeren

Voordat er zonnepanelen op je dak komen te liggen bekijkt een expert wat de beste ligging en plaats is. Ook het aantal panelen kan op dat moment worden bepaald. Voor ze aan de slag gaan met zonnepanelen montagemateriaal maken ze namelijk eerst een ‘legplan’. Dit legplan kan op twee manieren worden gemaakt. Ter plekke bij jouw thuis of op afstand met een computer. In principe maakt het niet uit hoe het gebeurt. Met een goed installatiebedrijf zijn beide opties goed. Laat je over de ligging vooral goed informeren door professionals.

Ook interessant