Verlichting

Dit zijn de 4 belangrijkste verlichtingstrends van 2022

Dit zijn de 4 belangrijkste verlichtingstrends van 2022
Op het gebied van interieurverlichting wijzigt er elk jaar wel wat. Sommige rages komen even snel als dat ze gaan, maar andere verlichtingstrends bewijzen dat ze moeiteloos de tand des tijds kunnen doorstaan. Ook in 2022 zijn er een aantal verlichtingstrends waarvan we denken dat ze niet snel naar het achterplan zullen verdwijnen. Onder andere de focus op statementarmaturen, warme kleurtemperaturen en lichtbollen is kenmerkend voor dit jaar.

Designlampen en warme kleurtemperaturen

Een van de algemene trends op het gebied van woninginrichting is het gebruik van zachte materialen, ronde vormen en warme kleuren. Dit is niet alleen zichtbaar in de retrostijl, maar bijvoorbeeld ook in de Scandinavische stijl, een stijl waarin men vaak teruggrijpt naar warme natuurmaterialen. Over deze roep van de natuur hebben we het eerder al gehad. Het is enorm kenmerkend voor 2022.

De verlichting wordt hier in 2022 optimaal op afgestemd. Natuurkleuren komen uitstekend tot hun recht in combinatie met designlampen die in het interieur aanwezig zijn en die een warm licht uitstralen. Deze designlampen kunnen ook kleur naar het interieur brengen. Hierdoor kan je met je bestaand meubilair toch voldoen aan de nieuwste interieurtrends. Wat hierbij opvalt, is dat er vaak wordt gekozen voor grote armaturen met unieke en opvallende vormen. Het gaat haast om sculpturen die opvallend en bijna stoer in het interieur aanwezig zijn.

Pronkstukken uitlichten met ledspots

Tegelijkertijd zien we dat de muren opnieuw optimaal worden aangewend. Ook hier kan ledverlichting zorgen voor de nodige versterking. Dat doe je bijvoorbeeld door een rail met LED inbouwspots aan het plafond te monteren. Deze spots zijn dan gericht op een pronkstuk dat op de muur is aangebracht. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een armatuur met los van elkaar te verplaatsen ledspots die bepaalde onderdelen van het interieur bijna letterlijk in het zonnetje zetten. Ideaal om bijvoorbeeld een schilderij uit het interieur te doen springen.

Bolvormige armaturen en lichtbollen

Zoals eerder gezegd zijn ronde vormen opnieuw helemaal hip. En dat heeft uiteraard gevolgen voor de verlichting in 2022. Zo zijn bolvormige armaturen echt terug van weggeweest. Ze verschijnen in de meest uiteenlopende plaatsen in het interieur. Qua ontwerp gaat het van staande lampen over hanglampen tot wandlampen en tafellampen. Vaak wordt daarbij gekozen voor glas. Dit kan helder glas zijn, maar ook melkglas en rookglas behoort tot de mogelijkheden. Opvallend is bovendien de keuze voor organische, zachte vormen. Dit sluit natuurlijk goed aan bij de natuurtrend die het interieur in 2022 domineert. Tegelijkertijd blijven ook vintagearmaturen populair, net zoals dat in 2021 ook al het geval was.

Goud, koper en messing

De afgelopen jaren waren armaturen met een goud- en koperkleur al populair. Dat is in 2022 niet anders. Messing was de afgelopen tijd aan een opmars bezig en lijkt in 2022 helemaal hot te zijn. Dit wordt vaak gecombineerd met lichte houtkleuren – opnieuw: de focus op het natuurlijke – of zwart. Dat laatste is vooral een goed idee als er een statement moet worden gemaakt.

Ook interessant