Vastgoed

Discussie over tweedeverblijventaks in Koksijde

De meeste kustgemeenten heffen een taks op tweede verblijven. In gemeenten als Koksijde, Knokke en De Panne is het zelfs zo dat de eigen inwoners genieten van een nultarief voor de gemeentelijke opcentiemen. Onlangs beslisten verschillende kustgemeenten om de heffing op tweede verblijven fors te verhogen. Dat gebeurde onder meer in Oostende, Koksijde, Knokke en Blankenberge. In het geval van Oostende ging het zelfs om een verhoging van 54 procent. Voor eigenaars van een appartement in tweede verblijf betekende dat een verhoging van het tarief van 650 naar 1.000 euro. Eigenaars van een tweede verblijf aan de kust en de immobiliënsector zagen het met lede ogen aan. Het leidde tot enkele rechtszaken.

Een van de rechtszaken, tegen de gemeente Koksijde, kwam in beroep voor de rechtbank van Gent. Koksijde voerde aan dat de tweede verblijvers extra kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld op het vlak van veiligheid. De rechter gaf de gemeente ongelijk, zo meldt het weekblad Fiscoloog dat als eerste berichtte over de arresten.

Het hof oordeelde dat de verfraaiing van de gemeente en de zorg voor de veiligheid iedereen in de gemeente ten goede moet komen, niet alleen de tweede verblijvers. Het argument van Koksijde is dus niet geldig, zo luidde het. Volgens het hof van beroep schendt de gemeente Koksijde met de heffing het gelijkheidsbeginsel en het verbod op discriminatie.

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde heeft al laten weten dat hij het hierbij niet zal laten. "Koksijde betwist de motivering van het arrest en wil de zaak voor het Hof van Cassatie brengen", zegt hij in De Tijd. Naar schatting 85.000 Belgen hebben een tweede verblijf aan de kust.

Ook interessant