Dikketruiendag: nood aan meer ambitie!

  BE   12 februari 2019 Bron: Bouwunie
Dikketruiendag: nood aan meer ambitie!
Het is Dikketruiendag. De dag dat de Vlaamse overheid ons bewustzijn rond klimaat en energie wil aanwakkeren op een ludieke manier. Door de verwarming een graadje lager te draaien en een dikke trui aan te trekken, kan je heel wat energie besparen. Maar wie elke dag energie wil besparen en niet wil inboeten aan comfort, investeert best in isolatie en een efficiënte verwarming. De uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen is het laagst bij een verwarming op hernieuwbare energie. Maar ook een traditionele verwarming die professioneel geplaatst en onderhouden is, heeft een hoger rendement waardoor de vervuiling en het verbruik, en dus de energiefactuur, dalen. Dit is goed voor het klimaat en je portemonnee. Je wint ook aan comfort. Tenminste, als je hiervoor in zee gaat met een betrouwbare bouwprofessional.

Hoe dik isolatie ook is of hoe energiezuinig ook een verwarmingstoestel, ze worden waardeloos bij een verkeerde of slechte uitvoering of installatie. Enkel kwalitatief uitgevoerde werken leiden tot een echte energiebesparing. Wie bouwt of verbouwt gaat dus best in zee met een architect en aannemer(s) die op voorhand meedenken, het gebouw in de totaliteit bekijken en op de hoogte zijn van de juiste ontwerpen, technieken en materialen om energiezuinig te bouwen of verbouwen.

Ga vooraf na of je wel met een betrouwbare partner in zee gaat. Een handig hulpmiddel daarbij is de checklist “Hoe herken je een goede aannemer”, te vinden op www.vinduwaannemer.be > Weetjes >Hoe herken je een goede aannemer.

Op vinduwaannemer.be krijg je in enkele muisklikken een overzicht van aannemers bij wie je terecht kan voor jouw specifieke project. Elk bouwbedrijf dat je hier vindt, heeft duidelijk aangegeven welke activiteiten hij al dan niet doet, en in welke regio hij precies actief is. EnergieBewuste Aannemers vallen extra op. Deze bouwbedrijven hebben een specifieke opleiding gevolgd en engageren zich om zich geregeld bij te scholen op vlak van energiebesparing. Ze behaalden het label van ‘EnergieBewuste Aannemer’ na een strenge controle. Je vindt hen terug op vinduwaannemer.be bij Weetjes > energiezuinig bouwen en verbouwen.

Alle aannemers op vinduwaannemer.be zijn aangesloten bij Bouwunie. Bouwunie sensibiliseert, informeert en begeleidt haar leden-bouwkmo’s via opleidingen en infosessies, brochures en advies van haar energieconsulenten (project ondersteund door de Vlaamse overheid). Dit moet ervoor zorgen dat de leden-bouwbedrijven perfect kunnen inspelen op de noden van de (ver)bouwlustige Vlaming en op de hoogte blijven van de nieuwste evoluties.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo