Deurbeslag kiezen, waar let je op?

Bron: Bouw & Wonen
Deurbeslag kiezen, waar let je op?
Deurbeslag is alles wat op je beuren zit. Denk aan deurklinken met een rozet of een schild, maar ook de deurbel of de deurstopper vallen onder deurbeslag. Deurbeslag lijkt een klein onderdeel van je interieur, maar toch kan het een groot verschil maken. Bij het kiezen van deurbeslag kun je letten op het materiaal, de afwerking en de kleur van de deurklink. We gaan kijken hoe je het beste deurbeslag kiest.

Zorg voor samenhang

De stijl van je meubels zorgen voor de uitstraling van je huis. Zorg ervoor dat alles een geheel vormt. Heb je een klassieke interieurstijl, kies dan geen moderne aluminium deurklinken, maar kies liever voor een klassieke variant. Ook de stijl van je deuren is iets om mee te nemen in je keuze. In een jaren 30 pand met grote klassieke deuren past deurbeslag met meer details beter. In een nieuw modern huis kies je liever voor strak deurbeslag met zo min mogelijk details.

Verschillende soorten deurklinken

Er zijn verschillende soorten deurklinken met ieder hun eigen kenmerken. Grofweg zijn de bekendste:

Deurklink op rozet

Een deurklink op rozet is een van de populairste manieren om een deur af te werken. Om de deurklink zit een rond, ovaal of vierkant stuk metaal om de deurklink heen. Dit wordt de rozet genoemd.

Deurklink op schild

Deuklinken op schild zag je vroeger veel, maar ook tegenwoordig zijn ze in trek. Een schild i een langwerpige ovale of rechthoekige vorm om de deurklink heen. Het schild heb je in twee varianten. Een kortschild of een langschild. Zoals de naam al zegt is een kortschild in verhouding een stukje korter dan een langschild.

Of je het beste kunt kiezen voor een rozet of een schild is een kwestie van smaak. Een schild of rozet dient ter bescherming van de deur. Het schild of de rozet zorgt ervoor dat het bewegende deel van de deurklink niet in aanraking komt met de deur, zodat deze niet slijt. In een modern interieur vind je vaak deurklinken met een chromen rozet. In een huis met klassieke of oude deuren doet een deurklink met een schild het vaak beter.

Kleur van het deurbeslag

De meest voorkomende kleuren voor deurklinken zijn koper, zilver, goud en zwart. Kijk naar de kleuren in je interieur en stem hierop het deurbeslag op af. In een modern, strak interieur met neutrale kleuren doet RVS het vaak goed. Messing en brons tinten zie je vaker terugkomen in een landelijke of klassieke stijl. Dit staat mooi bij wit en bij houttinten.

De afwerking van het deurbeslag

Als we het hebben over de afwerking van het deurbeslag kun je denken aan de vorm van het deurbeslag. Kies je bijvoorbeeld voor een rond of een vierkant rozet. Of kies je voor een schild? Kies je dan voor een ovaal of een rechthoekig schild. Je keuze hangt af van wat het beste past in je interieur. Kijk naar welke vormen terugkomen en stem daar de vorm van het rozet of het schild op af.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo