Duurzaam Bouwen

Derbigum bouwt grootste fotovoltaïsche installatie van Wallonië

In maart 2012 installeerde Derbigum 1.728 zonnepanelen op het platte dak van het nieuwe shoppingcentrum Shopping Nivelles. Het dakoppervlak werd bedekt met 13.000 m² Derbibrite NT en Derbicoat NT. Derbibrite NT is een witte reflecterende bitumineuze dichtingslaag die wordt aangebracht bovenop Derbicoat NT, een bitumineuze onderlaag. Beide lagen werden speciaal ontwikkeld om er zonnepanelen op te plaatsen. Met de installatie kan jaarlijks voldoende elektriciteit worden gegenereerd om 115 woningen van stroom te voorzien (zo’n 405.000 kWh/jaar).

Ecologisch verantwoorde installatie
Het shoppingcentrum van Nijvel, een realisatie van projectontwikkelaar Wereldhave, werd onlangs uitgerust met een bijzonder performante fotovoltaïsche installatie. Vanaf de vroegste ontwerpfasen werden in de constructie alle belangrijke elementen geïntegreerd om het gebouw zo milieuvriendelijk mogelijk te maken: een duurzaam bouwplaatsbeheer, de installatie van zonnepanelen, en energie- en waterbesparende maatregelen. Het shoppingcentrum kreeg in 2011 voor de milieuprestaties van zijn gebouw dan ook het BREEAM-certificaat ‘Very Good’. Derbigum bouwde de installatie in 18 werkdagen.

Het dak is één van de belangrijkste elementen van een gebouw, terwijl er vaak het minst aandacht aan wordt besteed. Onderhevig aan de variabele weersomstandigheden, beschermt het alles wat aan de binnenkant van het gebouw zit en biedt het eveneens de mogelijkheid om er bijkomende installaties op te plaatsen zoals zonnepanelen.
Onder de zonnepanelen van het shoppingcentrum plaatste Derbigum
13.000 m² Derbibrite NT en Derbicoat NT. De NT-productlijn van Derbigum combineert de meest milieuvriendelijke oplossing die er momenteel bestaat met duurzaamheid op lange termijn. Derbibrite NT is een dichtingslaag op basis van een zeer sterk reflecterend copolymeer bitumen. Doordat het de zonnestralen weerkaatst, verlaagt Derbibrite NT de temperatuur op het dakoppervlak aanzienlijk en dus ook de binnentemperatuur in het gebouw. Dit verhoogt de doeltreffendheid van het fotovoltaïsche systeem, dankzij de weerkaatsing van het licht door het witte dak. Derbicoat NT vormt een bitumineuze onderlaag. Door de combinatie van beide krijgt het dak de meest milieuvriendelijke dubbele bitumenlaag die op de markt verkrijgbaar is.

Ali Tmimi, Real Estate Building Manager bij Wereldhave, verklaarde: “Na alle inspanningen die we op het vlak van duurzame ontwikkeling leverden, was het zeer belangrijk om ook te investeren in de productie van hernieuwbare energie. Dankzij het platte dak en onze samenwerking met Derbigum konden we deze ambitie waarmaken en onze eigen groene elektriciteit produceren!”

De installatie in een notendop:
  • Geïnstalleerd vermogen: 500 kWp
  • Productie: 405.000 kWh/jaar
  • 1.728 zonnepanelen, 290 Wp per eenheid
  • Kristallijne panelen van het merk Risen Energy 290 Wp
  • Bevestigingsstructuur: Flatfix
  • Omvormers: merk SolarMax
  • 13.000 m² Derbicoat NT en Derbibrite NT
  • Duur van de installatie: 18 werkdagen