Algemeen

Derbigum biedt antwoorden op de vraag naar energiezuinigheid

Op dinsdag 20 maart bracht Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor Klimaatverandering, een bezoek aan Derbigum, de Belgische onderneming die gespecialiseerd is in energiebesparende en -producerende dakbedekkingsmaterialen. Zij benadrukte het belang van bedrijven in de bouwsector die oplossingen bieden in het streven naar energiezuinigheid. Met innovatieve milieuvriendelijke producten en een pioniersrol in het recycleren van dakbitumen, is Derbigum een goed voorbeeld van een bedrijf dat efficiënte antwoorden biedt als het aankomt op een verantwoord gebruik van energie.

Energiezuinigheid als absolute prioriteit
Connie Hedegaard benadrukte tijdens haar bezoek aan Derbigum het belang van energiezuinigheid in het kader van de 2020-doelstellingen. Voor haar is dit een absolute prioriteit voor Europa, vanwege de positieve effecten op het klimaat én op de economie, omdat dit kansen voor bedrijven en banen creëert. Ze wees er ook op dat de concurrentie op dit gebied niet stil zal zitten tot de crisis in Europa voorbij is. Ze kijkt hiervoor vooral naar de bouwsector en naar bedrijven die de juiste antwoorden bieden.

Derbigum loopt voorop in het bieden van oplossingen
De missie van Derbigum is om vernieuwende producten en diensten te ontwikkelen voor duurzaam bouwen en verbouwen. Concreet wil Derbigum eigenaars van gebouwen intelligente oplossingen aanreiken om te besparen op energie, om de CO2-uitstoot van hun gebouw te verkleinen en om hernieuwbare energie op het dak te produceren.
Francis Blake, bestuurder van Derbigum, verduidelijkte aan de Commissaris dat Derbigum zich in verschillende gebieden onderscheidt op het gebied van energiezuinigheid. Zo zorgen platte daken, dé specialiteit van Derbigum, voor energiebesparing door middel van passieve koeling, wateropvang en extra isolatie. Bovendien investeert Derbigum al jaren in de recyclage van grondstoffen. Vandaag is meer dan een kwart van de grondstoffen gerecycleerd bitumen, goed voor bijna 4.000 ton per jaar. Doelstelling is om op termijn 50 % van de bitumenbehoefte uit recyclage te halen.


Van links naar rechts: Peter Kranz (Derbigum Denemarken), André De Smet (CEO Derbigum), Connie Hedegaard en Francis Blake ( Bestuurder Derbigum).

Verder heeft Derbigum de wereldprimeur Derbipure® op de markt gebracht. Een plantaardig wit dakmembraan op basis van plantaardige oliën en harsen dat een volwaardig alternatief is voor bitumineuze roofing. Het is het eerste dakmembraan met een Cradle-to-Cradle certificaat.
Tenslotte is Derbigum is ook de drijvende kracht achter PV-GUM, een Europees project voor het verder ontwikkelen van nieuwe technologieën voor de productie van goedkope fotovoltaïsche dunnefilmmembranen die volledig in het dak geïntegreerd kunnen worden. Verwacht wordt dat dit volgend jaar in productie zal kunnen gaan.

De Europees Commissaris sloot haar bezoek af met een rondleiding door de fabriek en een bezoek aan het dak waar ze het PV-Gum project van dichtbij kon bekijken.

Ook interessant


Build for Life