Duurzaam Bouwen

Derbigum bouwt het grootste zonnedak van Zwitserland

De grootste fotovoltaïsche zonnepanelencentrale van Zwitserland wordt geïnstalleerd door Derbigum Energies (een team van energiespecialisten binnen de Derbigum Groep) voor SIG (Services Industriels de Genève) op de hallen van Palexpo, naast de luchthaven van Genève. Dit project is het resultaat van een samenwerking tussen Derbigum Energies, SIG en Palexpo rond één gemeenschappelijk doel: de productie van hernieuwbare energie in Genève opdrijven.
Wanneer de centrale klaar is, zal ze per jaar 1.200 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien.

Vijf jaar geleden werd het volledige dak van de 4 hallen (61.600 vierkante meter) vernieuwd door Derbigum. Deze ervaring alsook de kwaliteit van de uitgevoerde werken waren doorslaggevend in de keuze van SIG voor Derbigum.
Desondanks moesten twee grote uitdagingen worden overwonnen om het project voor de grootste zonnepanelencentrale van Zwitserland tot een goed einde te brengen.
In de eerste plaats moesten de daken van de hallen van Palexpo worden verstevigd om het gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen. Zo kan het dak plaats bieden aan 15.000 zonnepanelen. Bovendien kan het plafond van Palexpo dan bij grote evenementen zwaardere belastingen aan.
Ten tweede is de organisatie van een dergelijk project enorm omvangrijk en is de expertise van een vermaard bedrijf vereist. De werken zullen de commerciële activiteiten die plaatsvinden in Palexpo niet in het gedrang brengen.

In totaal zal bijna 80% van de beschikbare dakoppervlakte van de vier hallen van Palexpo worden gebruikt, wat een totaal geschat vermogen van 4,2 MWp oplevert. Deze nieuwe centrale zal instaan voor het stroomverbruik van 1.200 huishoudens en zal niet minder dan 30.000 vierkante meter zonnepanelen tellen.

De nieuwe centrale benadrukt het beleid van Palexpo op het vlak van duurzame ontwikkeling en de pioniersrol van SIG voor de promotie van hernieuwbare energie. De werken starten in de zomer van 2011 en zouden klaar moeten zijn tegen eind 2011. Vanaf 2012 is er dus jaarlijks 4.100 MWh zonne-energie beschikbaar voor de inwoners van Genève, die zo een uitgelezen kans krijgen om te kiezen voor groene energie.