Duurzaam Bouwen

Deputatie weigert milieuvergunning voor 3 windturbines in Schelle

De Antwerpse deputatie weigert de milieuvergunning voor 3 windturbines in de gemeente Schelle. Hiermee volgt ze het negatief advies van de Vlaamse Interdepartementale Windwerkgroep die stelt dat die locaties in het gewestplan nog steeds zijn ingekleurd als ontginningsgebied voor klei. Dit dossier legt dan ook een prangend probleem in het vergunningsbeleid bloot, vindt gedeputeerde Rik Röttger: "Een milieuvergunning afleveren voor windturbines die volgens het gewestplan daar niet mogen staan, vinden wij absurd. Wij dringen er dan ook op aan bij de Vlaamse Overheid om werk te maken van één loket voor zowel de milieu- als stedenbouwkundige vergunning voor windturbines. Dat is enerzijds efficiënter en duidelijker voor de aanvrager en anderzijds kan de aanvraag beoordeeld worden in al haar aspecten."

Cvba Ecopower heeft op 4 april 2011 een milieuvergunning klasse 1 aangevraagd bij het Antwerpse provinciebestuur om een windturbinepark te exploiteren in de Tuinlei in Schelle. Het gaat specifiek om 3 windturbines van elk 2.500 kW en 3 bijhorende transformatoren van elk 2.700 kVA. Van de installaties zijn er twee gelegen in ontginningsgebied met nabestemming agrarisch gebied en 1 in uitbreiding van ontginningsgebeid met nabestemming agrarisch gebied.

Bij de aanvraag van een milieuvergunning hoort een uitgebreid onderzoek. Naast een openbaar onderzoek waar burgers inspraak hebben, worden er ook tal van adviezen ingewonnen. Zo bracht het schepencollege van Schelle een positief advies uit. De Vlaamse Interdepartementale windwerkgroep bracht echter een negatief advies uit omdat op de zones waar de aanvraag voor gedaan wordt, wettelijk geen windturbines mogen staan. Daarvoor moeten de zones voor ontginningsgebied eerst worden overgezet in agrarisch gebied waar wel windturbines kunnen staan. Opvallend is dat De Vlaamse Afdeling Ruimtelijke Ordening geen advies heeft gegeven alhoewel dit gevraagd was. In de deputatiezitting van 29 september heeft het Antwerpse provinciebestuur de knoop doorhakt en de milieuvergunning geweigerd. De beslissing over de stedenbouwkundige vergunning is nog niet genomen.

Gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor milieuvergunningen, wil dat de Vlaamse regering dringend werk maakt van een ééngemaakt vergunningsbeleid voor de aanvraag van windturbines en zelfs algemener voor milieuvergunningen waarvoor de deputatie bevoegd is en ook een stedenbouwkundige vergunning nodig is: " Op het vlak van windturbines zien wij een grote kloof met de stedenbouwkundige vergunning. De windturbines die nu werden aangevraagd liggen in het gewestplan in ontginningsgebied waar wettelijk gezien geen windturbines kunnen gebouwd worden! Wij willen als bestuur dan ook aan de alarmbel trekken. Alhoewel de uitbater heel veel inspanningen heeft gedaan op het vlak van milieu, vinden wij het absurd om een milieuvergunning af te leveren voor een constructie die er ruimtelijk niet mag staan. Het is daarom noodzakelijk dat de Vlaamse Overheid dringend werk maakt van één loket voor zowel de milieu- als stedenbouwkundige vergunning voor windturbines. Dat is enerzijds efficiënter en duidelijker voor de aanvrager en anderzijds kan de aanvraag beoordeeld worden in al haar aspecten."