Den Roeland schittert zoals weleer in Kortrijk

  BE   1 april 2015 Bron: Architectura
In oktober 2014 werd de renovatie van Den Roeland of de Patria op de Grote Markt in Kortrijk door Adins Van Looveren Architecten en Witblad Interieur voltooid. Het beschermd monument werd herbestemd tot een handelsruimte, een reeks appartementen en een hoekwoning. In zowel de gevels als het interieur werden de oorspronkelijke elementen gecombineerd met nieuwe hedendaagse toevoegingen.

Het historische gebouwencomplex tussen de Grote Markt, de Sint-Maartenskerk en het Begijnhof is een toeristische trekpleister van de stad Kortrijk. Door de subtiel doorlopende lijnen en de proporties over de verschillende gevels van deze gebouwen ontstaat de indruk dat de gebouwen n geheel zijn. Door het gebruik van de juiste materialen en kroonlijsthoogtes hebben Adins Van Looveren Architecten geprobeerd het karakter van deze historische binnenstad te behouden. Zo werden er op de hoekwoning van Den Roeland koperen gevelpanelen aangebracht die op termijn zullen verouderen en verdonkeren. Daardoor zal het gebouw met de jaren opgaan in haar historische omgeving. Ook werden de vloeren en plafonds behouden en werd de bestaande scheefgetrokken dakspant door Witblad hergebruikt in een hedendaags interieur.

Aan het herbestemmen van dit historisch monument ging echter veel overleg met de Dienst Erfgoed en Stedenbouw vooraf. Elke keuze moest verantwoord kunnen worden alvorens goedkeuring te krijgen. Daarnaast was ook de aanleg van een ondergrondse parkeergarage met autolift geen sinecure, vooral door de ligging in het historische stadscentrum. Den Roeland of Patria werd jarenlang verwaarloosd, maar dankzij de samenwerking en goodwill van de verschillende partijen en de bouwheer kon dit classicistische hooghuis in ere hersteld worden.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectura

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo