Architectuur

Definitief masterplan voor stationsomgeving Ronse klaar

Ook kleinere stations in Vlaanderen kunnen een unieke plek in de stad worden. Dat bewijst het masterplan voor de stationsomgeving van Ronse. De stad Ronse, de NMBS-Holding, Infrabel en De Lijn werken intensief samen om van de stationsomgeving Ronse een levendige ontmoetingsplaats te maken voor wandelaars en fietsers in de Vlaamse Ardennen.

Samenwerking als motor voor herontwikkeling

In juli 2009 hebben de stad Ronse, de NMBS-Holding, Infrabel en De Lijn een intentieovereenkomst ondertekend waarbij zij zich als partners voornemen om een masterplan en haalbaarheidsstudie op te maken omtrent de toekomst van de stationsomgeving. Het stedenbouwkundige bureau Euro Immo Star, dochter van de NMBS-Holding, gespecialiseerd in de duurzame ontwikkeling van stationsomgevingen, stond in voor de opmaak ervan. Vandaag ligt er na intensief overleg een ambitieus masterplan op tafel. De vier partners zullen het masterplan de volgende jaren uitvoeren.

Het stationsgebouw Ronse - dit is het voormalige station van Brugge op ’t Zand - staat al sinds 1886 in Ronse. Het gebouw werd enkele jaren terug herschilderd en oogt opnieuw mooi. Helaas ligt de omgeving er al jaren verwaarloosd bij en maken de voormalige goederenloods, de goederenkoer, de passerelle, de huidige pendelparking en omgeving deel uit van een grauwe stationsbuurt.

De plek heeft nochtans veel potentieel. Het stationsgebouw, de goederenloods en de passerelle zijn beschermd als monument. Bovendien komt de trein in Ronse nog echt in het centrum aan en kan je vanop het perron rechtstreeks de winkelstraat in wandelen.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be