De voordelen van gloeilampen

22 maart 2019 Bron: Bouw & Wonen
De voordelen van gloeilampen
Tegenwoordig zijn LED(filament) lampen de standaard aan het worden wat betreft verlichting. Toch heeft de ouderwetse gloeilamp nog een aantal voordelen. Het is daarom niet perse verstandig om al je gloeilampen meteen weg te gooien. En er zijn zelfs nog plekken waar gloeilampen bestellen nog mogelijk is. We zetten een aantal voordelen voor je op een rij.

Sfeervol licht

LED lampen worden steeds beter in het geven van sfeervol licht maar toch gaat er niks boven de warme gloeilamp. De lamp bevat een dun metalen draad dat oplicht en mooi warm licht geeft. En als je een kooldraadlamp hebt, heeft het gloeidraad zelfs vele decoratieve vormen.

Goedkoop

Gloeilampen zijn erg goedkoop. Vaak heb je al voor minder dan een euro een goede gloeilamp. Terwijl je daar bij andere soort lampen een veelvoud aan kwijt bent. Zeker als je eerdere lampen moet vervangen , kan dit een grote investering zijn. Bij gloeilampen is dit geen probleem.

Warmte

Gloeilampen geven naast licht ook warmte af. En laat je dit nou net nodig hebben als gloeilampen veel aan staan. Namelijk ís avonds in de winter als je thuis bent. Doordat de lampen warmte afgeven hoef je minder bij te verwarmen met de centrale verwarming en kan dit schelen op de energierekening. Daarnaast kunnen ze ook dienen als bijverwarming op plekken waar verwarming niet mogelijk is.

Dimbaar

Gloeilampen zijn zonder problemen dimbaar. Bovendien geven ze warmer licht als je de lampen dimt dan wanneer de lampen op volle sterkte branden. Dit licht is minder hinderlijk om direct in te kijken. Iets dat met andere soorten lampen wel een probleem kan zijn. Je hebt dus ook geen speciale en dure dimmer nodig om gloeilampen te dimmen.

Direct licht

Gloeilampen geven direct licht op volle sterkte en met de juiste kleurtemperatuur als je ze aan zet. Vooral voor plekken waar je kort hoeft te zijn (zoals een wc of bergruimte) is dit wenselijk omdat je dan geen zin hebt om te wachten tot een lamp op volle sterkte of de juiste kleur is.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo