Vastgoed

De voor- en nadelen van wonen aan het water

Een huis aan het water: heerlijk rustgevend? Aan het water heb je geen white noise machine nodig om in slaap te vallen. Golven die breken op het strand of een zacht ruisende rivier doen je zo indommelen. Maar voordat je besluit om een huis aan het water te kopen, sta je natuurlijk graag even stil bij alle voor- en nadelen.

Voordelen van een huis aan het water

De voordelen van een huis aan het water zijn vrij duidelijk:
  • We hebben het hierboven al aangehaald: wonen aan het water is heel rustgevend. Niet alleen het ruisend geluid van het water of gezellig kikkergekwaak, maar ook het prachtige uitzicht spreekt boekdelen. Met wat geluk heb je mooie waterlelies en andere planten vlak voor je deur.
  • Als je van watersport houdt, is een huis aan het water natuurlijk ideaal. Je stapt zo vanaf je voordeur in een bootje of kano om de wijde wereld in te varen. In de winter laat je je boot liggen om je te verplaatsen per schaats. Visliefhebbers kunnen zo vanaf eigen terras of balkon een hengel uitgooien.
  • Kinderen vinden het fantastisch om in het water te spelen. Varen met vlotten, bootjes, kano’s, of in de zomer lekker zwemmen. Ook schaatsen vinden ze superleuk.

Heeft een huis aan het water kopen ook nadelen?

Als je overweegt om een huis aan het water te kopen, dan heb je over de voordelen vast al voldoende nagedacht. Jammer genoeg zijn er echter ook nadelen aan verbonden:
  • Niet alleen mensen houden van water… het klein zoemend venijn helaas ook! Muggen hebben (stilstaand) water nodig om zich voort te planten, dus zijn ze talrijk aanwezig aan de waterkant. Binnenshuis kun je je woning nog vrijhouden van ongedierte door horren te plaatsen, maar buitenshuis gaat dat moeilijker.
  • Je huis raakt mogelijk sneller beschadigd door de impact van wind en regen. Let ook op voor verzakkingen in de tuin.
  • Als de rivier of sloot daarnaast over je eigen grond loopt, is het mogelijk dat je zelf voor het onderhoud ervan moet opdraaien.
  • Hoewel het voor kinderen heel leuk is om aan het water te wonen, brengt een huis aan het water vooral extra zorgen met zich mee als de kleintjes nog niet kunnen zwemmen. Als ouder moet je namelijk voortdurend opletten dat je kroost niet per ongeluk het water in kukelt en dat je tuin dus goed omheind is.

Ook interessant