Architectuur

De veilige haven van een architectenvennootschap?

Door de goedkeuring van een nieuwe wet kunnen architecten hun persoonlijke aansprakelijkheid binnenkort overdragen op een vennootschap. Verwacht wordt dat zo’n 2.000 architecten een vennootschap zullen oprichten. Om een antwoord te bieden aan de vele vragen organiseren NAV en Protect eind maart vijf info-sessies over deze materie. Verschillende sprekers zullen het hebben over de praktische en fiscale kant van een vennootschap, de verschillende mogelijkheden en de gevolgen van de nieuwe wetgeving.

Het KB over de verplichte verzekering beroepsaansprakelijkheid van architecten werd goedgekeurd door de federale ministerraad op vrijdag 19 januari. Hierdoor wordt de wet van 15 februari 2006 van kracht. De architect zal daardoor zijn persoonlijke aansprakelijkheid kunnen overdragen op een vennootschap.

Heel wat architecten wensen van deze mogelijkheid gebruik te maken. Verzekeringsmaatschappij Protect organiseert daarom samen met architectenvereniging NAV en makelaarskantoor nv Ides Ramboer een reeks info-sessies rond dit thema. De avonden vinden plaats op maandag 19 maart bij Eandis in Kortrijk (President Kennedypark 12), op dinsdag 20 maart bij Electrabel in Leuven (Aarschotsesteenweg 58), op donderdag 22 maart bij Electrabel in Antwerpen (Mechelsesteenweg 271), op dinsdag 27 maart bij Electrabel in Gent (Franklin Rooseveltlaan 1) en op donderdag 29 maart bij het Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder (Marktplein 7).

De info-sessies zullen uit vier delen bestaan. Rebecca Ramboer, bestuurder-directeur van Protect, steekt van wal met een uitleg over de totstandkoming van de wet en een checklist om tot de meest geschikte vennootschap te komen. Daarna heeft advocatenkantoor Honoré en Gits uit Kortrijk het over de verschillende vennootschapsvormen, statuten en deontologische aandachtspunten.

In een volgend deel legt Wouter Devloo, accountant van AB-consult uit Aalst, uit hoeveel een vennootschap kost en welke concrete fiscale voordelen die optie biedt. Ten slotte gaat Ides Ramboer, gedelegeerd bestuurder van Protect, dieper in op de gevolgen en de minimumvereisten van de verplichte verzekering. Zal dit de kosten verhogen en wie dient er in het kantoor allemaal verzekerd te zijn? De avonden zijn kosteloos voor NAV-leden en klanten van Protect of Ides Ramboer, niet-leden en niet-klanten betalen 25 euro de avond zelf. Inschrijven kan op www.nav.be via ‘kalender’, of via www.protect.be