De stappen naar een energiezuinige woning

  BE   Bron: Bouw & Wonen
De stappen naar een energiezuinige woning
Energiebesparing en duurzaamheid zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Om dit doel te bereiken moeten er wel aanpassingen worden gedaan. Naast dat het energiezuinig maken van je woning goed is voor het milieu, kan je er ook nog eens tot wel honderden euro’s mee besparen op je jaarlijkse energiefactuur. Hieronder zie je enkele voorbeelden waarmee je kan streven naar een energiezuinige woning.

• Isoleren van je dak

Door je dak te isoleren kan warmte niet meer vanuit je dak ontsnappen. Naast dat je jaarlijks veel bespaart op je energiefactuur, stijgt door dakisolatie het wooncomfort. In de winter houdt dakisolatie de warmte in je huis en in de zomer houdt het de warmte juist buiten. Dit zorgt ervoor dat je het gehele jaar een aangename temperatuur in je huis hebt.

Eenmalige (gemiddelde) kosten: 4.000 euro
Gemiddelde besparing: 500 euro & 1.600 KG CO2 per jaar

• Plaatsen van zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je voordelig eigen duurzame energie op. Hierdoor heb je geen last meer van de stijgende energieprijzen. Zonnepanelen leveren een hoog gemiddeld rendement op van 5% per jaar. Dit rendement is een stuk hoger dan de gemiddelde rente op een spaarrekening.

Eenmalige (gemiddelde) kosten: 4.600 euro
Gemiddelde besparing: 460 euro & 2.600 KG CO2 per jaar

• Isoleren van je vloer

Wanneer je ervoor kiest om je vloer te isoleren kies je buiten het energiezuinig maken van je woning nog van verschillende voordelen. Met vloerisolatie bespaar je tot wel 5€ per m2 vloeroppervlakte op je jaarlijkse energiefactuur. Ook is vloerisolatie goed voor het milieu en zorgt het tot wel 700 KG CO2 minder uitstoot per jaar. Vloerisolatie is niet alleen goed voor het milieu, maar het verhoogd ook je wooncomfort.

Eenmalige (gemiddelde) kosten: 1.400 euro
Gemiddelde besparing: 160 euro & 700 KG CO2 per jaar

• Spouwmuurisolatie

Het isoleren van spouwmuren is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit komt omdat je spouwmuurisolatie veel bespaart op je jaarlijkse energiefactuur. Dit komt omdat je door spouwmuurisolatie minder warmte verliest, waardoor je verwarmingssysteem minder warmte nodig heeft om je woning te verwarmen. Het installeren van spouwmuurisolatie is relatief goedkoop en heeft een korte terugverdientijd tussen de drie en vier jaar.

Eenmalige (gemiddelde) kosten: 17€ tot 20€ per m2
Gemiddelde besparing: 460 euro & 1.600 KG CO2 per jaar

• Zonneboiler

Met een zonneboiler houd je jaarlijks honderden euro’s over door je water te verwarmen met de zon. Wanneer de zonneboiler geďnstalleerd is begin je gelijk met sparen. Een zonneboiler gaat tot wel 20 jaar mee en vergt bijna geen onderhoud.

Eenmalige (gemiddelde) kosten: 2.000 euro
Gemiddelde besparing: tot wel 80 euro per jaar

• Warmtepomp

Een warmtepomp maakt je woning energiezuinig zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Een warmtepomp verhit je woning in de winter en verkoelt je woning in de zomer. Met een warmtepomp bespaar je ook nog eens op je jaarlijkse energiefactuur.

Eenmalige (gemiddelde) kosten: 4.000 euro
Gemiddelde besparing: 190 euro & 1.200 KG CO2 per jaar

Wanneer je geďnteresseerd bent om je woning energiezuiniger te maken is het belangrijk om offertes met elkaar te vergelijken. Door gratis offertes te vergelijken kom je in contact met tot wel vijf specialisten bij jou uit de regio. Zij geven je advies op maat en vrijblijvende offertes. Hiermee bespaar je een hoop tijd en vind je de deal die het beste bij jou past.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo