Architectuur

De school als bouwheer

In 2006 besliste het Vlaams Parlement dat er de laatste decennia te weinig geïnvesteerd was in schoolgebouwen en een inhaaloperatie meer dan noodzakelijk was. De komende jaren zullen dan ook heel wat nieuwe scholen worden gebouwd. Hoe stimuleer en ondersteun je schoolbesturen die betrokken zijn bij de inhaaloperatie in de scholenbouw? Schooldirecties hebben een pedagogische opdracht en dikwijls ontbreekt het hen aan tijd en kennis om het bouwproces van een school te leiden en te begeleiden. Daarenboven bestaat er vaak een discrepantie tussen de infrastructuur en de maatschappelijke en onderwijskundige ontwikkelingen.

Tijdens de studiedag Op weg naar een kwaliteitsvolle schoolarchitectuur wordt er nagedacht over de rol die het schoolgebouw van de 21ste eeuw zal spelen in de maatschappij. Na een inleidende lezing door zowel de Vlaamse Bouwmeester Marcel Smets als Paul Mahieu (UA) wijdt de Antwerpse stadsbouwmeester, Kristiaan Borret, uit over de ruimtelijke relatie tussen school en omgeving: de locatie en de inpassing. Het belang van het schooldomein wordt vervolgens nader toegelicht door Maarten Van den Driessche (UGent). Tijdens een infosessie gaat Greetje Lathouwers (KHM) dieper in op de instrumenten waarover je als bouwheer beschikt om de kwaliteit van het schoolgebouw te garanderen. Verder praat Ilse Van Heddegem (KHM) over hoe architecten, directies, en leerkrachten kwaliteitsvolle schoolgebouwen definiëren. Tenslotte kan u een lezing bijwonen van Herman Hertzberger, een autoriteit op het gebied van schoolgebouwen.

Tijdens de infodag op donderdag 17 april 2008 in Antwerpen ontvangen de deelnemers het boek De school als bouwheer. Gids voor kwaliteitsvolle schoolarchitectuur. In dit boek bespreken de initiatiefnemers het bouwproces en de achterliggende visie van de schoolarchitectuur. De publicatie biedt een checklist met alle vragen die een bouwheer zich zou moeten stellen tijdens dit bouwproces.

Meer info over de publicatie
Meer info over de studiedag