Algemeen

De rivier maakt de stad - Visie voor de Leieboorden Kortrijk

Nu het stof van de Leiewerken gaat liggen en Kortrijk zijn rivier terug kan omarmen, dient zich een uitermate boeiende uitdaging aan. Hoe kunnen de vrijgekomen terreinen langs de rivier zo goed mogelijk ingevuld worden? Welke stedenbouwkundige en architecturale kwaliteit zullen deze ontwikkelingen uitstralen? De antwoorden hierop zullen voor de komende decennia het beeld bepalen van de Leieboorden. En dus ook van onze stad.

Medewerkers van onze directie Stadsplanning hebben een ambitieus team gevormd met deskundigen van de intercommunale Leiedal en van het architectenbureau HUB. Ze hebben gebrainstormd en bestudeerd. Wat kan waar gebouwd worden? Ze hebben geschetst, gewikt, gewogen en goed bevonden. Het resultaat mag er inderdaad zijn. Een ontwikkelingskader voor 12 beeldbepalende sites langs de Leieboorden, in totaal zowat 175.000 m² groot. De grote lijnen zijn getrokken. Dit werk is af.

En nu begint het werk…

Nu moet het kader verder verfijnd en concreet ingevuld worden. Met inventieve, kwaliteitsvolle oplossingen. Met gedurfde, knappe architectuur. Met groenzones en gezinsvriendelijke woonwijken. Op maat van Kortrijk, geen Dubai aan de Leie maar een warme centrumstad. Naast de studiediensten zijn nu ook vele anderen aan zet. Ingenieurs en architecten, projectontwikkelaars en bouwbedrijven, grondeigenaars, buurtbewoners en allen die onze stad en onze rivier genegen zijn. Samen bepalen zij de beeldkwaliteit van de Leieboorden.



Cijfers

4 km nieuwe kades
8 nieuwe bruggen
12 te ontwikkelen sites: +/- 23 ha
+/- 175.000 m² ontwikkelbare oppervlakte: waarvan 140.000 m² wonen en 35.000 m² handel, kantoren en diensten

Ongeveer 1000 woningen
Ongeveer 2200 nieuwe bewoners aan de Leiekant

Infoavond 15 juni

Budascoop, Kapucijnenstraat 10 Kortrijk
om 16u30 voor professionelen en aansluitend om 19u30 voor de bewoners van Kortrijk
inschrijven en info via 056 27 84 00

Ook interessant


Build for Life