Algemeen

KORTRIJK, van winkel-wandelnetwerk tot kunsteneiland

In Kortrijk is de heraanleg van het historische en commerciële hart van de stad een feit. Een klein jaar geleden namen de diensten van de stadsadministratie hun intrek in het Nieuwe Stadhuis. Het bouwblok schakelt zich nu in in het winkel-wandelnetwerk van de stadskern.

Naast deze cultuur-historische kern moet de Buda-site zich tot een waar kunsteneiland ontwikkelen. Het is de bedoeling dat wandelaars en fietsers op hun weg door dit stadsdeel – en later door de hele stad – verrast worden door “secret gardens”, onverwachte groene plekjes die het traject een aangenaam en rustgevend aspect bezorgen.

Buda Beach is een ander lumineus idee dat op termijn werkelijkheid zal worden: aan de Leieboorden ten noorden van het eiland zal een heus stadsstrand komen. De uitbouw van Buda Beach zal de aansluiting van het

Buda-eiland met de woonwijk Overleie garanderen. Van Overleie maakt de stad trouwens ook werk: kleinschalige impulsen – er is een buurtcentrum in aanbouw – moeten de buurt een stuk gezelliger maken zonder inbreuk te doen op het oorspronkelijke karakter.

Ook de zuidelijke stadsrand, in Hoog-Kortrijk, begint een eigen identiteit te krijgen.

Dan zijn er ook nog de ambitieuze plannen voor Kortrijk Weide, het gebied ten westen van de binnenring. Op dat domein ligt de toekomst van Kortrijk. Er komen onder meer woon- en kantoorblokken, een nieuw kantoor voor de federale en lokale politie en een park.

En er zijn nog meer projecten hangende in Kortrijk. Zo is er de leegstaande Sint-Amandstoren en het Conservatoriumplein. Bovendien moet het parkeerprobleem ter hoogte van het station aangepakt worden.

Inschrijven
Build for Life