Vloerbekleding

De parketschool verzekert continue opleiding

De vereniging Dé Parketplaatsers werd eind 2001 opgericht en werkt samen met de Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers. De vereniging is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige gespecialiseerde vereniging voor de vakman-parketplaatser met al heel wat activiteiten en realisaties voor haar leden op haar palmares.

Dé Parketplaatsers telt nu om precies te zijn 148 leden en heeft nu voortaan ook haar eigen parketschool. Een nieuwe mijlpaal voor de vereniging.
De vereniging is dan ook trots eind september haar eigen opleidingscentrum voor parket te kunnen openen in de nieuwe gebouwen van de Confederatie Bouw Brugge.
Zij komt met haar initiatief tegemoet aan de dringende vraag naar en het geringe aanbod van parketopleidingen. Het verzekeren van een continue opleiding is immers van groot belang.
De vereniging wordt hierin volop ondersteund door de toeleveranciers in de parketsector. Heel wat bedrijven hebben intussen hun steun toegezegd en leveren materiaal voor de opleidingen.
Begin oktober 2004 wordt dan ook meteen gestart met de opleidingen gericht naar zelfstandigen.
De parketschool biedt zowel een modulair opleidingsprogramma aan voor professionele parketplaatsers of schrijnwerkers ervaren met parket als een jaarprogramma voor volledige beginners in het plaatsen van parket.

Opleiding tot behalen van het Label
Vooreerst is er de opleiding tot het behalen van het Label. Het betreft een opleidingscyclus bestaande uit het volgen van de vier aangeboden modules en het eindwerk en is gericht naar parketbedrijven die het parketlabel wensen te behalen. Bedrijven die deze opleiding volgen voldoen aan de voorwaarde van minimum 5 jaar professioneel plaatsen van parket.
De opleiding voor zaakvoerders tot het behalen van het Label omvat vier modules. De eerste handelt rond ondergronden en de voorbereidingen op het plaatsen van parket. Deze sessie zal eind september 2004 een namiddag in beslag nemen. De tweede module behandelt plaatsingstechnieken. Die lessen zullen in oktober en november 2004 plaatsvinden. Er zullen twee namiddagen voor uitgetrokken worden. Daarna volgt de module omtrent schuurtechnieken en afwerkingstechnieken. Deze zullen plaatshebben in februari en maart 2005. Het gaat om drie namiddagen. Tenslotte is er nog de module kostprijsberekening, klachtenbehandeling en milieu- en veiligheidsbeleid. Het gaat om een namiddag in maart 2005.

Opleiding voor zelfstandigen
De zelfstandigenopleiding parket is ook reeds volledig uitgewerkt. Men biedt de zelfstandige of zijn werknemers(s) een praktijkgericht opleidingspad aan met de bedoeling om een vervolmaking of praktische uitdieping in één of meer van de aangeboden modules te garanderen. De eerste module gericht op ondergrond en voorbereiding vindt plaats eind september 2004. De module omtrent plaatsingstechnieken zal een stuk dieper uitgewerkt worden dan deze voor de opleiding tot het behalen van het label. Deze sessies vinden plaats in oktober en november 2004. De derde module concentreert zich op schuurtechnieken en afwerkingstechnieken en vindt plaats in februari en maart 2005. De laatste module die kostprijsberekening, klachtenbehandeling en milieu- en veiligheidsbeleid behelst wordt behandeld in maart 2005.

Langdurige opleiding tot parkerplaatser
Naast de opleiding tot het behalen van het Label en de zelfstandigenopleiding is er ook nog de langdurige opleiding tot parketplaatser, zoals dit totnogtoe bestond in avondonderwijs. Het gaat hier om een jaarprogramma voor personen die over weinig of geen ervaring beschikken in het plaatsen van parket en het vak willen aanleren. De vier modules worden verspreid over 35 weken en de start is voorzien voor eind september 2004. De lessen gaan door iedere woensdagavond van18u30 tot 22u. Het gaat afwisselend om theorie en praktijk.
De kandidaat dient een examen afleggen waarbij hij 70% moet behalen. Dit examen behelst een vragenbatterij van 15 vragen per module. Voorts krijgt men ook een eindwerk: een paneel dat men dient te maken. Op het einde van de opleidingscyclus moet de leerling-plaatser zijn eindproef voorleggen en verdedigen voor een examencommissie. In principe kan men vanaf 18 jaar avondonderwijs volgen. Elke leeftijdscategorie is zeker welkom!

Wie interesse heeft in deze opleidingen kan dit melden aan het secretariaat. De modaliteiten van elke cursus zullen dan aan iedere deelnemer doorgegeven worden.

Voor alle verdere info omtrent de parketschool kan u zich richten naar het secretariaat:
Dé Parketplaatsers
Lombardstraat 34-42
1000 Brussel
Tel.: 02-545.57.05
Fax: 02-545.58.59
e-mail: deparketplaatsers@confederatiebouw.be
www.deparketplaatsers.be