Verlichting

De mooiste ledverlichting

De mooiste ledverlichting
Bij het ontwerp van een nieuwbouw wordt het soms wat stiefmoederlijk behandeld. Bij verbouwingen of herinrichten van een kamer treedt het alvast meer op het voorplan. Hoe het ook zij, verlichting is een heel belangrijk onderdeel van de woning. Terwijl natuurlijke lichtinval het aangenaamste is, kan een woning niet zonder verlichting. Denk maar aan de korte dagen in de winter of de bewolkte donkere dagen in de zomer. Maar in een moderne woning is verlichting veel meer dan allen het licht in de duisternis. Het is een onderdeel geworden van het ontwerp. Hoe kies je de mooiste ledverlichting die past bij de woning? En bovenal, hoe zorg je voor verlichting die functioneel het best past bij de ruimte?

Soorten ledverlichting

Ledverlichting is de laatste jaren enorm geëvolueerd. In de beginjaren was er enkel van dat blauwwit licht dat voor de meeste mensen vermoeiend is voor de ogen. Daarom was het enthousiasme over ledverlichting niet groot. Nu is ledverlichting beschikbaar in diverse tinten van wit. Dat gaat van heel warm wit dat geschikt is voor gezellige ontmoetingen of zelfs voor in de slaapkamer, tot fel wit dat terug richting het blauwwit gaat, voor kantoorruimtes of ateliers. Daar is het heel belangrijk om goed te kunnen zien wat er gebeurt en om geconcentreerd te kunnen werken. Tegenover wit licht is er ook gekleurd licht. Dat wordt bekomen door 3 kleuren led te combineren tot de gewenste kleur. Dit noemt men RGB (rood-groen-blauw). Deze verlichting wordt veelal bestuurd via een app op de smartphone of met een afstandsbediening. Zo kan de gewenste kleur ingesteld worden naargelang het humeur van de dag of de gelegenheid. Beide opties, wit of gekleurd, zijn beschikbaar in spotjes, vaste armaturen en zelfs de klassieke peertjes. Een andere mogelijkheid is LED-strips kopen.

Spotverlichting

Verlichting die functioneel is en een bepaalde plaats moet verlichten, wordt spotverlichting genoemd. Het kan gaan over verlichting van de werkplaats. Bijvoorbeeld verlichting van het bureau of de plaats waar men kookt. Maar ook spotverlichting van dingen waar de aandacht op gevestigd wil worden, zoals een kunstwerk, foto of schilderij. Deze spotverlichting kan bekomen worden met echte klassieke spots, die overigens ook volledig in led beschikbaar zijn, of met vaste armaturen die genoeg verlichting op die specifieke plaats kunnen genereren. Ook een grote hanglamp zoals we dat kennen van in de eetkamer kunnen we beschouwen als spotverlichting. Als deze lamp gedimd kan worden, kan die gebruikt worden als functionele verlichting om te werken of te knutselen. Bij een gezellig diner kan die verlichting wat minder fel gezet worden, zodat het meer kan dienen als sfeerverlichting. Eigenlijk kan elke spotverlichting ook als sfeerverlichting gebruikt worden als ze aangesloten is op een dimmer. Met een goed domotica systeem is het mogelijk bepaalde sferen vooraf te programmeren. Zo kan bepaalde verlichting meer of minder gedimd worden naargelang de gelegenheid. Zo is de behoefte aan licht heel anders bij het TV kijken dan bij het ontvangen van vrienden.

Indirect licht

Het mooiste voorbeeld van pure sfeerverlichting is indirect licht. Daarbij worden meestal led-strips geplaatst achter een stukje vals plafond of een valse wand. Dan schijnt het licht niet rechtstreeks in de ruimte, maar wordt het gereflecteerd op de achterliggende muur of plafond. Vandaar de term ‘indirect licht’. Dit kan weer zowel met witte als RGB-verlichting.

Verlichting is de laatste jaren van zuiver functioneel licht verschoven naar een combinatie van functionele verlichting met sfeerverlichting. Dat komt omdat ook woningen in dezelfde richting geëvolueerd zijn van zuiver functioneel naar een cocon waar een gezellige sfeer hangt. Zo kan men de eigen woning een luxueuze toets geven door simpelweg met licht te spelen. Het is een relatief eenvoudige manier om een mooie opwaardering te creëren.