Isolatie

De isolatiewaarde van dubbelglas

Glas zorgt soms voor een grote energieverliespost in kantoren, gebouwen en instellingen. Vooral als het enkel glas betreft. Enkel glas heeft- in tegenstelling tot dubbelglas een lage isolatiewaarde. Dit betekent dat het glas warmte en energie gemakkelijk doorlaat. Het gevolg: onnodig warmteverlies. Glas dat is opgebouwd uit meerdere glaslagen, zoals dubbelglas, zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Het effect: lagere energiekosten!

De isolatiewaarde van glas met meerdere glaslagen, zoals dubbelglas maar ook Hoog Rendement glas, geeft men weer met de zogenoemde U-waarde. De U-waarde toont de hoeveelheid warmte welke het glas per vierkante meter en per graad temperatuurverschil doorlaat. De U-waarde drukt men uit in Watt per m² Kelvin: W/m²K. Hoe lager de U-waarde hoe energiezuiniger het glas en hoe hoger de isolatiewaarde van het glas. Dubbelglas van hoge kwaliteit heeft een U-waarde rond de 0,7 W/m²K terwijl enkel glas een U-waarde biedt van 5,8 W/m²K. Dit geeft duidelijk aan dat dubbelglas een hogere isolatiewaarde biedt. Het directe resultaat bij gebruik van dubbelglas is een aangenaam binnenklimaat plus een besparing op de energiekosten.

Dubbelglas heeft een hogere isolatiewaarde dankzij de ruimte die zich tussen de lagen glas bevindt. Hetzelfde geldt voor isolatieglas. Deze isolerende ruimte noemt men de spouw. In de spouw zit droge lucht welke nauwelijks warmte doorlaat. Vult men deze spouw met edelgas, dan is de isolatiewaarde van het dubbelglas nog beter. Edelgas, zoals Argon gas, laat namelijk nog minder warmte door en isoleert daardoor nog beter dan lucht. Dit gas gebruikt men bij Hoog Rendement glas ( HR glas, HR+ glas en HR++ glas).

De isolatiewaarde bij dubbelglas kan worden uitgebreid met een warmte reflecterende laag folie op één van de glasplaten. Deze folie, ook wel coating genoemd, houdt warmte nog beter vast. Zonnewarmte kan naar binnen, maar de warmtestraling die naar buiten gaat reflecteert dankzij deze coating terug. Dit verhoogt de isolatiewaarde. Gunstig voor binnen dus!

Is energiezuinigheid en dus besparing op de energierekening belangrijk? Overweeg dan een van onderstaande glassoorten, met een hogere isolatiewaarde dan enkel glas:
  • Dubbel glas
  • Driedubbel glas
  • HR glas
  • HR + glas
  • HR ++ glas

Dubbel glas biedt naast een betere warmte isolatie, dankzij de hoge isolatiewaarde, nog enkele voordelen:
  • minder CO2 uitstoot
  • meer geluidsisolatie (geluid van buiten dringt minder door naar binnen)
  • een inbraak werende functie (bij eventueel breken van het glas ontstaat veel lawaai)

In onderstaande tabel staan de U-waarden van de diverse glassoorten vermeld. Zo is te vergelijken hoe waardevol het is enkel glas te vervangen door glas met meerder glaslagen, eventueel uitgebreid met een coating. De kosten van dubbelglas liggen hoger dan enkel glas. Investeren hierin echter loont de moeite, vanwege de besparing op de energiekosten.

De isolatiewaarde van dubbelglas

Ook interessant