Kachels & open haarden

De haarddeur - het perfecte alternatief voor de openhaard

De haarddeur - het perfecte alternatief voor de openhaard
Eenvoudig een gesloten haard maken van je open haard, het kan met de haarddeur. Een haarddeur is een glazen deur in een frame, die op maat gemaakt kan worden voor elke situatie. Of je nou een hoekhaard, een driezijdige open haard of een haard met een boog of schuine zijde hebt, haarddeuren zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.

De voordelen van een haarddeur

Een haarddeur heeft veel voordelen. Wij zetten ze graag voor je op een rijtje.

1. Luxe uitstraling

Glas is in de mode en straalt luxe uit. Haarddeuren zijn gemaakt van staal met een hittebestendige glazen ruit. Dit zal perfect passen in de meeste interieurs van tegenwoordig, waarin staal en glas ook veel voorkomen.

2. Geen grote aanpassing nodig

Wil je een inbouwhaard laten plaatsen, dan moet er van alles omgebouwd worden. Een behoorlijke klus waar je ook nog eens flink wat geld aan kwijt bent. Ook wanneer je ervoor kiest om een houtkachel te plaatsen in de bestaande openhaard, moet er nog een rookkanaal aangeschaft en gemonteerd worden. Voor het plaatsen van een haarddeur kan de openhaard echter gewoon blijven als hij is. De deur wordt passend gemaakt op de opening van je openhaard, zodat dezelfde haard na plaatsing de uitstraling heeft van een luxe inbouwhaard.

3. Hoger rendement

Open haarden staan erom bekend dat ze een laag rendement hebben. Rendement wordt weergegeven als percentage. Dit percentage geeft aan hoeveel van de opgewekte warmte daadwerkelijk in de ruimte terechtkomt. Doordat bij een open haard alles open is, gaat er veel warmte verloren en wordt het hout sneller opgestookt. Om een idee te geven, het rendement van de gemiddelde open haard is slechts 15%. Het hout als brandstof wordt dus niet optimaal benut. Door een haarddeur te plaatsen, creëer je een meer gesloten verbranding. De temperatuur in de verbrandingskamer zal stijgen, waardoor er een betere verbranding ontstaat. Hiermee gaat het rendement van je haard direct flink omhoog!

4. Rustiger stoken

Een openhaard is erg gezellig, maar we weten allemaal dat het minder veilig stoken is met kleine kinderen. Bovendien spatten er vaak vonken de kamer in. Hier hoef je met een haarddeur niet meer bang voor te zijn.

5. De verbranding beter regelen

Met een open haard heb je geen invloed op de luchttoevoer, de haard gebruikt gewoon alle lucht uit de woonkamer. In elke haarddeur zit een luchttoevoer waarmee de verbranding handmatig te regelen is. Je bepaalt zelf hoeveel zuurstof het vuur krijgt.

Waar zijn haarddeuren te koop?

Een haarddeur koop je via de website kachelmaterialenshop.nl. Hier kun je een aanvraag indienen voor een haarddeur op maat. Er staat duidelijk uitgelegd welke informatie er nodig is om een passende offerte op te kunnen maken. Al vanaf zo’n 800 euro kun je een prachtige deur op maat laten maken.

Hoe wordt een haarddeur gemonteerd?

Kachelmaterialenshop heeft eigen monteurs in dienst die een haarddeur kunnen plaatsen. Het plaatsen van een haarddeur is echter niet moeilijk. Als je een beetje handig bent is het prima zelf uit te voeren. Kachelmaterialenshop adviseert hier graag in. Op hun website is bijvoorbeeld ook een blog te vinden waarin de installatie van een haarddeur stapsgewijs uitgelegd wordt.

Ook interessant