Kachels & open haarden

Een vrijstaande kachel installeren: hoe doe je dat?

Een vrijstaande kachel installeren: hoe doe je dat?
Van modern tot landelijk en van groot tot klein: houtkachels komen in allerlei soorten en maten. Ze zijn bovendien een prachtige aanwinst in jouw woning. Wil jij voortaan genieten van de mooie uitstraling die een houtkachel met zich meebrengt? Dan moet je hem natuurlijk wel goed installeren. Een houtkachel installeren dient op een verantwoordelijke manier te gebeuren. Je wilt namelijk voorkomen dat je huis zich langzaam vult met rook zodra je een knus vuurtje stookt. Wanneer je een beetje handig bent aangelegd, is het plaatsen van een houtkachel niet erg ingewikkeld. Zorg er wel voor dat je de juiste materialen koopt voor jouw woning en kachel. Dit kan je altijd navragen bij een goede doe-het-zelfzaak. Bovendien moet je zorgen voor voldoende ventilatie en moet je bekijken hoe je het beste een rookkanaal aanlegt. Ben je op zoek naar tips voor het installeren van je kachel? Lees dan vooral verder!

Waar moet je een houtkachel plaatsen?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je de locatie voor je kachel uitzoekt. Zo moet er voldoende ventilatie in de ruimte zijn. Dit zorgt ervoor dat de kachel genoeg luchttoevoer heeft, maar verbetert ook de luchtkwaliteit wanneer de kachel brandt. Daarnaast is het belangrijk om de houtkachel op een hittebestendige vloer te plaatsen. Denk hierbij aan materialen zoals beton, natuursteen of keramische tegels. Heb je een houten vloer, laminaat of tapijt? Plaats dan een hittebestendige plaat onder de kachel. Als laatste moet een houtkachel vrijstaand zijn. In de installatiehandleiding staat wat de afstand dient te zijn tot bepaalde voorwerpen. Over het algemeen wordt aan de achterzijde (mits dit een muur of niet brandbaar iets is) 10cm afstand aangehouden, aan de zijkanten een halve meter en aan de voorzijde een meter. De exacte afstanden verschillen per model.

Het rookkanaal

Vervang je je oude schouw of open haard? Dan is de kans zeer groot dat je beschikt over een stenen schoorsten, dan is de mogelijkheid er om een flexibel kanaal te trekken. Dit doe je met twee personen: een persoon op het dak en een persoon onderaan de schoorsteen. Bevestig een touw aan de flexibele pijp en laat de pijp vanaf het dak door de schoorsteen zakken. Wanneer de pijp de kachel heeft bereikt, kan de persoon onderaan de schoorsteen deze bevestigen aan de schoorsteenplaat. Schroef de pijp vast aan de plaat zodat hij geen kant op kan. Vervolgens moet je het gat tussen de schoorsteen en de pijp dichten met cementmortel. Doe een regen- of trekkende kap op de pijp en de klus is geklaard!

Heb je een bestaand rookkanaal op de juiste plek dat goedgekeurd is? Dan heb je geluk, want dat scheelt een hoop arbeid. Let er dan wel op dat het kanaal van brandwerend materiaal (dubbelwandig RVS) is gemaakt en dat deze voor voldoende trek zorgt. Mocht je nog over helemaal geen kanaal beschikken, dan zal deze aangelegd moeten worden tot boven de nok van het dak. Vanaf de houtkachel tot aan het plafond of de muur mag dit met enkelwandig. Vanaf dat punt moet het dubbelwandig zijn.

Wat zijn de installatiekosten?

Je voert de installatie zelf uit, dus een vakman hoef je niet te betalen waardoor deze installatiekosten wegvallen en het alleen om het materiaal gaat. Bij een goed kanaal waarbij je alleen van de houtkachel naar het plafond dient te werken, zullen de kosten circa €500 bedragen. Mocht er een stenen kanaal zijn waar een flexibel kanaal doorheen kan, dan moet er gedacht worden aan een bedrag van €1500. Als je een standaard huis hebt met 3 verdiepingen waarbij je het dubbelwandige kanaal veilig wilt aftimmeren en dergelijke, kan het al gauw oplopen tot een bedrag van €3000.