De dome als droom: het Infoversum

26 oktober 2015 Bron: WBOOKS
Op 18 juni presenteert uitgeverij WBOOKS het boek Infoversum, ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van het bijzondere bouwwerk in Groningen. De auteur, Jack van der Palen - tevens architect van het gebouw Ė laat samen met Hiske de Vries in het boek de zoektocht naar de grenzen van de architectuur zien. Het resultaat is het Infoversum; een gebouw waar architectuur, kunst en wetenschap samenkomen.

Jack van der Palen beschrijft in zijn boek de totstandkoming en de filosofie achter het uitzonderlijke ontwerp van het 3D full dome-theater Infoversum. Het is ontworpen als multidisciplinair planetarium en kenniscentrum. De vloeiende vorm en de bijzondere scheepsbouwconstructie maken het gebouw uniek. Het gebruik van verrassende materialen en nog niet eerder toegepaste technieken zorgen ervoor dat er onverwachte en vloeiende vormen maakbaar waren die nog niet eerder in de bouw gebruikt konden worden. Het ontwerp van het paviljoen is steeds verder doorontwikkeld en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste 3D koepeltheater van Nederland.

De dome als droom: het Infoversum

Bestel dit boek:

Niet alleen het ontwerp van de 3D dome is uniek, ook de verbindende functie en de filosofie achter het Infoversum hebben bijgedragen aan het innovatieve en spannende gebouw dat er nu staat. Het Infoversum maakt meteen bij de eerste kennismaking duidelijk dat het wetenschap, cultuur en bedrijfsleven de ruimte geeft. Het is een plek om te ontdekken, te leren en te delen.

In zes hoofdstukken, van het ontwikkelen van de vorm tot de indeling van het gebouw wordt een beeld gegeven van het ontwerp en de bouw van het Infoversum. Bernard Hulsman, redacteur architectuur en bouwkunde van NRC Handelsblad, schreef een woord vooraf. Verder wordt met prachtige fotoís van Jan de Boer de droom van een dome in beeld gebracht.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo