De bouwsteen heruitgevonden met Bramstone

  BE   14 november 2013 Bron: Eucomat
Bramstone is een unieke bouwsteen waarvan het idee in de lage landen (België & Nederland) is ontstaan. Het zijn modulerende bouwstenen, waardoor het bouwen van een muur kinderspel wordt. Men begint met een vlakke basis, plaatst de eerste steen en men is onmiddellijk vertrokken. Gedaan met het spannen van draden en waterpassen! Ook tijdens regen en zelfs sneeuw kan er gewoon doorgewerkt worden met Bramstone. Tijdens de afwerking wordt het gemak van Bramstone helemaal duidelijk. In elke Bramstone zitten reeds uitsparingen en gaten om elektriciteits- , water- & gasleidingen te installeren. Dus slijpen en gaten voorboren zijn niet meer nodig. Sneller, goedkoper, properder en gemakkelijker dan het traditionele metsen. Na uitgebreid onderzoek door de Universiteit Gent werd vastgesteld dat Bramstone beter presteert op drukproeven en andere dan de traditionele bak- of snelbouwsteen. In het kader van milieuwetgeving en ecologie stelt men vast dat Bramstone geen enkel invloed heeft op het milieu ook niet in de productiefase. Bramstone wordt gemaakt van puimsteen en dit materiaal is overal ter wereld te vinden, zelfs in Duitsland zijn er puimsteenmijnen.

Voordelen Bramstone

 • De bouw gaat sneller.
 • De dimensionale stabiliteit van de steen is veel groter dan bij eender welke andere bouwsteen (maximale afwijking van O,1mm per steen)
 • De afwerking is gemakkelijker en netter : In elke Bramstone zitten reeds uitsparingen en gaten om electriciteits- , water- & gasleidingen te installeren.
 • Bramstone voldoet aan alle normeringen en testen en blijkt ook stabieler en duurzamer dan de traditionele bakstenen.
 • Bramstone wordt gemaakt van puimsteen. De steen wordt niet gebakken met aldus ook minder negatieve invloed op het milieu.
 • Geen geschoold personeel nodig. Op de werven waar er vroeger 3 metsers waren en 1 diener zullen in de toekomst met Bramstone 1 metser kunnen werken met 3 dieners.

Belgische uitvinding

Op 20 september 2013 stelde Bramstone in primeur te Wijnegem (Antwerpen) de nieuwe revolutie in de bouwsector voor. In aanwezigheid van een gezellige drukte met mensen uit diverse sectoren : pers, architecten, aannemers, studiebureaus en de confederatie bouw werd Bramstone voor de eerste maal aan het grote publiek voorgesteld. Deze unieke Belgische uitvinding werd uitgebreid toegelicht door middel van een presentatie, gevolgd door een live demonstratie van deze vernieuwende manier van bouwen. Zo konden alle aanwezigen een vergelijkende test bijwonen tussen de traditionele manier van bouwen met bakstenen en de revolutionaire manier van bouwen met Bramstone. Langs de ene zijde stond een ervaren metser die met behulp van de alom bekende manier een muur optrok met rode snelbouwsteen. Toen de bezoekers arriveerden was de metser reeds druk bezig met zijn waterpas bij het plaatsen van metselprofielen en hulpdraden. Op de plaats waar de muur met Bramstone zou opgetrokken worden was er weinig of geen beweging te merken. Er stonden alleen enkele indrukwekkende grijze stenen met een op het eerste zicht iet wat vreemd handvat erbij.


Lees ook:

Voor meer informatie: Vul onderstaand formulier in!

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo