Isolatie

Energiezuinige oplossingen op bis voor nieuwbouw en renovaties

Met de sterk isolerende Ytong-blokken en de Multipor - isolatieplaten presenteert Xella tijdens de Bis beurs budgetvriendelijke, duurzame en ecologische oplossingen voor het na-isoleren van een bestaande woning. Daarnaast presenteert Xella de nieuwste generatie YTONG cellenbetonblokken die laagenergie- en passiefbouw zonder extra isolatie en met een minimale afwerking mogelijk maken en Silka kalkzandsteen blokken voor uitstekende akoestische en thermische muren.

Binnen- en buitenmuren na-isoleren met Multipor en Ytong

Indien men bij een renovatie de originele gevel wil behouden, is een binnenisolatie van de muren vaak de enige mogelijkheid om de warmte-isolatie te verbeteren. Multipor-isolatieplaten zijn geschikt voor alle courante types massieve muren zonder dampscherm. De platen worden tegen de bestaande muren gekleefd en zijn daarna eenvoudig af te werken met een Multipor-afwerkingslaag en een binnenpleister.

Ytong cellenbeton is een steenachtig materiaal dat tegelijk dragend en isolerend is, wat het materiaal zeer geschikt maakt voor renovaties of uitbreidingen. Ytong blokken belasten de bestaande draagstructuur niet overbodig en er is geen extra isolatie nodig wanneer ze als buitenwand worden gebruikt. Ze kunnen ook als binnenmuur functioneren door ze als voorzetwand bij een bestaande buitenmuur te plaatsen. De gladde binnenmuur kan eenvoudig afgewerkt worden met een dunpleister.

Passiefbouw en laagenergiebouw met Ytong zonder extra isolatie

Met de nieuwste generatie Ytong low energy blokken en de nieuwste superisolerende Ytong Energy+ cellenbetonblok doorbreekt Xella de mythe dat passief- en laagenergiebouw complexe isolatietechnieken vereist. Het Ytong bouwsysteem biedt een totaaloplossing aan waarmee laagenergie- of passiefwoningen van kelder tot dak gebouwd worden zonder bijkomend isolatiemateriaal.

De nieuwste Ytong Low Energy blokken zijn speciaal ontwikkeld voor het bouwen zonder spouwisolatie, van EPB tot passief. Wie passiefmuren wil bouwen, gebruikt de dikste blokken van 50 cm. Zij leveren voor de buitenmuren een U-waarde beneden 0,15 W/m²K.

De Ytong Low Energy blokken behoeven geen bijkomende isolatie omdat cellenbeton een isolerend materiaal is op zich, dat tegelijkertijd ook dragend is. Men bespaart zich hierdoor niet alleen de kost van isolatiemateriaal, maar ook de plaatsingskost ervan. Bovendien is het plaatsen van isolatiemateriaal een complex gegeven dat in de praktijk niet altijd even perfect uitgevoerd wordt. Het klassieke probleem van optrekkend vocht door slecht geplaatste isolatie in de spouwmuur bestaat niet wanneer men met Ytong bouwt.

Koudebruggen zijn veel eenvoudiger op te lossen, wanneer men zonder spouwisolatie bouwt met een isolerende Ytong low energy draagmuur. Wanneer tenslotte ook het dak in cellenbeton uitgevoerd wordt, bestaat de gehele buitenschil van de woning uit EPB-aanvaarde bouwknopen.

Ytong Low Energy combineert isolatiecapaciteit met de voordelen van een massief dragend materiaal. Dit duurzame, milieuvriendelijke materiaal maakt het mogelijk om budgetbewust energiezuinig, laagenergie of passief te bouwen zonder het risico op niet-aanvaarde bouwknopen.

De Ytong Energy+ blok is een superisolerende bouwsteen van cellenbeton die over de hele levenscyclus duurzaam is en bovendien 100% gerecycleerd kan worden.
Deze revolutionaire blok bestaat uit drie superisolerende lagen en is hierdoor een sterk staaltje van innovatieve technologie in bouwmaterialen. Hij integreert de functies van isolatie, draagmuur en gevel en maakt het dus mogelijk om massieve muren te bouwen zonder toevoeging van isolatiemateriaal of spouw.

Met deze blok kunnen wanden worden gerealiseerd met een U-waarde tot 0,11 W/m²K bij een dikte van 50 cm. De Ytong Energy+ blok bestaat ook in een dikte van 40 cm wat muren met U-waarde van 0,15 W/m²K oplevert.