Nieuwbouw

De bouwsector staat voor grote uitdagingen in 2020

De bouwsector staat voor grote uitdagingen in 2020
De bouwkosten in Brussel blijven gemiddeld, maar zijn sinds vorig jaar met 3% gestegen. Dat blijkt uit de International Construction Cost Index 2020 (ICC), een internationaal onderzoek van ontwerp- en adviesbureau Arcadis. Het rapport toont een overzicht van de relatieve bouwkosten in honderd steden wereldwijd. Londen, New York City en Hong Kong zijn de duurste steden om in te bouwen. De goedkoopste steden komen uit India met Bangalore, New Delhi en Mumbai als hekkensluiters van de index.

Brussel plaatst zich in de Construction Cost Index op een 37ste plaats wereldwijd. Kijken we enkel naar de Europese steden dan bevinden we ons net onder Parijs en een paar plaatsen boven Amsterdam. Hiermee behouden we onze gemiddelde ranking, al zijn de bouwkosten sinds vorig jaar wel met 3% gestegen, ruim 1,5% meer dan de inflatie. Er staat de bouwsector echter grote uitdagingen te wachten.

Allereerst is er de wereldwijde coronacrisis. Het ICC-rapport werd opgesteld voor de uitbraak van Covid-19, maar biedt waardevolle inzichten aan de vooravond van de crisis. Ook in België staan we nu voor ongekende uitdagingen en financiële maatregelen die de economie moeten ondersteunen. De bouw is zwaar getroffen, werven werden stilgelegd en de werkzaamheden opgeschort. Wat de impact hiervan op de bouwwereld zal zijn, is nog moeilijk te voorspellen. Wel wordt verwacht dat dit de economie zal vertragen, wat een positief effect zou kunnen hebben op grondstof- en energieprijzen.

Daarnaast schuift het ICC-rapport van 2020 klimaatopwarming als grootste internationale uitdaging naar voren. Tegen 2030 moeten alle EU-lidstaten hun CO2-uitstoot verminderen tot 40% onder het niveau van 1990. Gebouwen alleen al zijn verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot. Internationaal staat België al ver op vlak van duurzame ontwikkelingen. “De afgelopen jaren werd er flink geïnvesteerd in duurzame en energiezuinige nieuwbouw en dat zullen we in de toekomst moeten blijven doen, ook al bestaat het risico dat de publieke en politieke aandacht voor duurzaamheid nu naar de achtergrond verschuift”, zegt Hendrik-Jan Steeman, expert duurzaam bouwen bij Arcadis. “Vastgoed heeft een levensduur van 30 tot 50 jaar. In die periode zullen de gevolgen van de klimaatverandering duidelijk voelbaar worden en een impact hebben op de waarde van gebouwen. De extreem warme zomers van de voorbije jaren waren al een voorproefje. Verkoelen van gebouwen wordt even belangrijk als verwarmen nu. We moeten dus op lange termijn denken en maatregelen nemen om zowel nieuwe ontwikkelingen als bestaande gebouwen beter bestand te maken tegen extreme droogte, hittestress en wateroverlast. Als we hier nu slim op inzetten als maatschappij, kan dit zowel een relance betekenen voor de economie als een bescherming bieden tegen de klimaatcrisis die op ons afkomt. We verwachten trouwens dat de vraag naar klimaatadaptieve en energiezuinige gebouwen zal toenemen en een competitief voordeel zal bieden zowel voor de verhuur als de verkoop van vastgoed.”
Tenslotte is het inschatten van kosten erg moeilijk. “Nog te vaak barsten grote bouwprojecten in België uit hun budgettaire voegen. Het belang van kostmanagement wordt te vaak onderschat”, stelt Oswald Verbergt, City Executive Brussels bij Arcadis. “Een duidelijk zicht op de kosten en het bouwproces, nog voor men aan de tekentafel plaatsneemt, zou veel opdrachtgevers kopzorgen en kostbare tijd besparen. In het buitenland is kostmanagement een echte metier én een belangrijke fase vóór het ontwerpproces. Bij Arcadis investeren we hier ook meer en meer in de ontwikkeling, de digitalisering en de opleidingen van deze expertise zodat concrete bouwplannen niet meer opgeborgen hoeven te worden. Ook kosten voor onderhoud en uitbating (operate & maintain) zijn rechtstreeks gerelateerd aan de wijze van bouwen en hebben dus impact op de bouwkost. De ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) van een bouwproject wordt meer en meer van belang en Arcadis kan vanaf de conceptfase hierin adviseren en opvolgen tijdens de onderhoudsperiode.”

Duurste, goedkoopste

Londen, New York City en Hong Kong openen de top 3 met hoogste bouwkosten. De goedkoopste steden vinden we in India met Bangalore, New Delhi en Mumbai.

10 duurste hoofdsteden in Europa10 duurste steden wereldwijd10 goedkoopste steden wereldwijd
KopenhagenLondenBangalore
DublinNew York CityNew Delhi
StockholmHong KongMumbai
MoskouGenève Kuala Lumpur
ParijsSan FranciscoShenzhen
BrusselKopenhagenWuhan
RomeTokioGuangzhou
MilaanZürichChengdu
BerlijnDublinBangkok
AmsterdamEdinburghHangzhou

Methodologie

De resultaten van dit rapport zijn gebaseerd op de gemiddelde prijsklassen voor 20 verschillende gebouwtypen, waaronder residentiële, commerciële en openbare sectorontwikkelingen. De index is uitsluitend gebaseerd op bouwkosten en vergelijkt 100 steden wereldwijd. Naast vergelijkingen tussen de steden levert het rapport ook wereldwijde inzichten in de bouwmarkt en aanbevelingen voor marktpartijen.
Lees het volledige rapport hier.

Ook interessant