Brussel vijfde duurste hoofdstad van Europa om te bouwen

  BE   9 mei 2019 Bron: Arcadis
Brussel vijfde duurste hoofdstad van Europa om te bouwen
Shutterstock
Brussel blijft bij de duurste Europese hoofdsteden om in te bouwen, volgens het International Construction Costs 2019 rapport dat door ontwerp- en adviesbureau Arcadis werd uitgegeven. Het rapport geeft een overzicht van en rangschikt de relatieve bouwkosten in honderd wereldwijde steden.

Na Kopenhagen, Londen, Moskou en Parijs volgt Brussel als vijfde duurste hoofdstad van Europa, gevolgd door Rome, Berlijn en Amsterdam. Wereldwijd zijn New York, San Francisco en Hong Kong het duurst. De tien goedkoopste steden om te bouwen liggen bijna uitsluitend in AziŽ.

10 duurste Europese hoofdsteden10 duurste steden wereldwijd10 goedkoopste steden wereldwijd
1 KopenhagenNew YorkBengaluru
2 LondenSan FranciscoNew Delhi
3 MoskouHong KongMumbai
4 ParijsKopenhagenKuala Lumpur
5 BrusselGenŤveHo Chi Minh
6 RomeLondenWuhan
7 BerlijnMacauGuangzhou/Shenzen
8 AmsterdamZurichChengdu
9 MadridTokyoJakarta
10 LissabonBostonBelgrado

In 2019 zal een vertraging van de wereldeconomie drie belangrijke gevolgen met zich meebrengen voor de bouwsector: een meer uitdagende financiŽle context, volatielere prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen, en een neerwaartse trend in bouwinvesteringen.

"In 2019 maar ook daarna is slim investeren in drie belangrijke domeinen cruciaal voor het toekomstige succes van bouwbedrijven en de bouwsector in het algemeen", aldus Andrew Beard, Global Leader Cost Management bij Arcadis. ďTen eerste kunnen bouwbedrijven aan de hand van innovatie en digitalisering hun efficiŽntie verhogen, hun kosten verlagen en hun productiviteit verhogen, terwijl het eindresultaat beter wordt. Daarnaast moet de focus sterk liggen op de voordelen voor de eindgebruiker. Gebouwen zullen steeds vaker deel moeten uitmaken van het stedelijke ecosysteem voor mobiliteit om op de lange termijn waarde te creŽren".

Brussel vijfde duurste hoofdstad van Europa om te bouwen
Shutterstock

"Het bouwen en exploiteren van gebouwen heeft tenslotte een aanzienlijke milieu-impact op het vlak van water- en energiegebruik, koolstofuitstoot en afval. Klanten willen dan ook dat hun bedrijfs- en corporate real estate strategie blijk geeft van veerkracht en duurzaamheid."

Uit de rangschikking blijkt Brussel tot bij de duurste hoofdsteden van Europa te horen. Bouwen is er duurder dan in Amsterdam of Berlijn. Algemeen wordt in BelgiŽ voor 2019 een stijging van de gemiddelde bouwkost verwacht van 2,5 procent ten opzichte van 2018. Slim bouwen en investeren is dus de uitdaging.

ďOok in BelgiŽ zien we dezelfde internationale trends terugkomen,Ē stelt Bram De Meester, Buildings Manager bij Arcadis Belgium. ďSteeds meer bouwbedrijven investeren in technologieŽn zoals Building Information Modelling, 3D printing en drones, omdat het efficiŽnter ontwerpen en uitvoeren toelaat. Ook user experience komt hier prominent naar voor in nieuwe projecten, via onder andere coworking, multifunctioneel gebruik van gebouwen en slimme mobiliteit via deelsystemen. Duurzaamheid blijft daarbij steeds een belangrijk uitgangspunt. Naast de stilaan gekende aandacht voor energieprestaties, winnen ook circulair bouwen, biodiversiteit en waterhuishouding aan belang. Dat laatste komt onder meer door de aanhoudende droogte en bijhorende watertekorten van de laatste jaren.Ē

Investeerders, bedrijven of overheden die grote bouwinvesteringen plannen, kijken dus best ver genoeg vooruit: ďHet is aangewezen rekening te houden met de cijfers en trends uit dit rapport. Het hele ontwerp-, vergunnings- en aanbestedingstraject duurt al snel enkele jaren, waarbij de prijzen en technologieŽn ondertussen sterk evolueren. Je mag vandaag dromen, maar je bouwt aan de prijs van morgen,Ē concludeert Bram De Meester.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo