Kachels & open haarden

De beste manier om uw houtkachel schoon te maken

De beste manier om uw houtkachel schoon te maken
Omdat de energierekening in de afgelopen jaren enorm is gestegen, kiezen steeds meer mensen voor een houtkachel in huis. Dit is niet zo gek, want een houtkachel zorgt niet alleen voor voldoende warmte, maar brengt ook een warme sfeer in huis. Heb jij ook een houtkachel in huis, of ben je van plan er binnenkort één aan te schaffen? Dan is het wel belangrijk om te weten hoe je de kachel moet onderhouden. Wij helpen je hier graag bij. In dit artikel lees je daarom vier tips voor het schoonmaken van je houtkachel.

Zoek uit welke soort houtkachel je hebt

Vraag jij je af hoe je jouw houtkachel moet reinigen? Bekijk hem dan eerst goed, want dit is afhankelijk van uw model van houtkachel, en niet iedere houtkachel is hetzelfde. Neem bijvoorbeeld een vrijstaande houtkachel. Deze is van alle kanten zichtbaar, en moet dus zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant volledig worden schoongemaakt. In de meeste gevallen heb je hiervoor verschillende schoonmaakmiddelen nodig. Heb je een inbouwhaard? Dan is de haard volledig weggewerkt in de muur, en hoef je dus alleen de voorkant en de binnenkant van de haard te poetsen. Voordat je begint met schoonmaken, is het dus belangrijk om uit te zoeken welk soort houtkachel je hebt.

Koop een speciale houtkachel schoonmaakset

Wil je zeker weten dat je het allerbeste uit je haardkachel haalt? Dan kun je ervoor kiezen om een speciale houtkachel schoonmaakset te kopen. De meeste verkopers van haardkachels zullen zo'n schoonmaaksetje in hun assortiment hebben. In deze set zit alles wat je nodig hebt om de kachel grondig te kunnen poetsen. Denk bijvoorbeeld aan speciale borstels om de as mee te kunnen verwijderen, en schoonmaakmiddel om de houtkachel weer te laten stralen. Met zo'n schoonmaakset weet je zeker dat je houtkachel lang mooi blijft.

Schoonmaken met water en groene zeep

Vind je het belangrijk om tijdens de schoonmaak zo min mogelijk schade te brengen aan het milieu? Geen probleem, want er is een manier waarop je jouw houtkachel kunt poetsen met natuurlijke producten. Groene zeep staat bijvoorbeeld bekend als een zeer natuurlijk product dat de meeste vlekken gemakkelijk verwijderd. Vul een emmer met lauw water en voeg hieraan een blokje groene zeep toe. Je kunt de houtkachel vervolgens grondig poetsen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van zogenoemde Marseille zeep. Ook deze zeep is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en maakt je houtkachel grondig schoon. Daarnaast ruikt de zeep ook nog heerlijk.

Gebruik as om het glas schoon te maken

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt echt! Om de roetaanslag op de ruit van de houtkachel te verwijderen, moet je as gebruiken. Maak een stukje keukenpapier vochtig, en dompel het vervolgens in de as van de kachel. Wrijf het papier vervolgens in draaiende bewegingen tegen het glas. Blijft deze bewegingen herhalen totdat de roetaanslag loskomt. Maak de ruit vervolgens schoon met een frisse poetsdoek.

Om ernstige vlekken en roetaanslag te voorkomen, raden wij je aan om je houtkachel minimaal één keer per twee weken grondig te poetsen. Door de kachel met enige regelmaat te poetsen, houdt je de houtkachel niet alleen in topconditie, maar zorg je er ook voor dat je nooit té hard hoeft te schrobben.