Kachels & open haarden

Zuinig stoken met hout briketten!

Zuinig stoken met hout briketten!
Sommige mensen denken dat het handiger is om briketten te gebruiken, anderen gebruiken ze omdat ze gemakkelijker op te bergen zijn. Lees hier de voordelen van het gebruik van houtbriketten en wat je moet weten als je houtbriketten koopt voor je houtkachel. Briketten worden vaak gemaakt van grenen hout, eikenhout en beukenhout. Het hout van de briketten is meestal restanten van de hout- en meubelindustrie. Soms worden houtbriketten gemaakt van turf en kokosnoten.

Hoe worden de houtbriketten gemaakt?

Houtbriketten worden gemaakt van houtsnippers die onder hoge druk samengeperst zijn door machines die vervolgens het verdichte hout vormen. Als het hout onder hoge druk staat, komt lignine vrij, dat als bindmiddel fungeert. Soms wordt ook lijm gebruikt bij de productie van de houtbriketten. De kwaliteit en de verwarmingswaarde kunnen variëren afhankelijk van hoe hard de druk op de houtbriketten was en van het soort hout dat bij de productie werd gebruikt. Deze dingen bepalen hoe lang een houtbriket zal branden en ook hoeveel warmte je uit de houtbriketten haalt.

Drie voordelen van het gebruik van houtbriketten

Er zijn verschillende voordelen als het gaat om het gebruik van houtbriketten - in vergelijking met normaal brandhout.

1) Verbranding
Normaal brandhout bevat van nature vocht, schors, knoesten en hars waardoor het branden onregelmatig en moeilijk onder controle te houden is, terwijl houtbriketten (vanwege de harde compressie) regelmatig, langzaam en gecontroleerd branden vanaf het oppervlak van de houtbriket.

2) Vochtgehalte
Het vochtgehalte in houtbriketten is erg laag - meestal rond de 6-8%. De briketten geven meer energie per kilo af dan normaal brandhout (met een vochtgehalte van 18%) dus je hoeft je geen zorgen te maken of de door jou gekochte houtbriketten droog genoeg zijn om mee te stoken.

3) De vaste brandstof massa van houtbriketten
Het is voor jou als consument gemakkelijk om in te schatten hoeveel brandstof je werkelijk gaat krijgen als je houtbriketten koopt, omdat briketten op gewicht worden verkocht. Briketten zijn gemakkelijk te stapelen en daarom is de vaste brandstof massa 1,0 (geen lucht). Normaal brandhout wordt vaak verkocht waarbij zowel brandhout als lucht in de meting zijn opgenomen. De massa van de vaste brandstof van een blok is 0,7 - wat betekent dat 70% hout en 30% lucht is.

Hier kun je meer lezen over de massa van vaste brandstof

Houtbriketten en milieuoverwegingen

Houtbriketten zijn kooldioxide-neutraal. Wanneer je met houtbriketten stookt, is de hoeveelheid uitgestoten kooldioxide niet groter dan de hoeveelheid die het hout in de houtbriketten opnam toen het nog een boom was. Tegelijkertijd is het een voordeel voor de natuur dat de briketten een bijproduct zijn van de houtindustrie.

Kies houtbriketten van goede kwaliteit

Wanneer je ervoor kiest om met houtbriketten in je houtkachel te stoken, moet je letten op de kwaliteit van de houtbriketten. Sommige brokkelen gemakkelijk af, wat betekent dat je zowel je houtkachel als je woonkamer moet schoonmaken. Andere houtbriketten geven bij verbranding een chemische geur af. Dit kan betekenen dat de houtbriketten zijn gemaakt van houtresten uit de meubelindustrie, waardoor het risico bestaat dat het hout vezelplaat van gemiddelde dichtheid of melamine bevat. Daarom is het belangrijk om erachter te komen waar het hout in jou houtbriketten vandaan komt voordat je de houtbriketten gebruikt om mee te stoken.

Ook interessant