Interieur

De beste designers in België volgens IDEAT: Vincent Van Duysen

De volgende ontwerper die ter sprake komt in de Belgische special van het Franse designmagazine IDEAT, is Vincent Van Duysen. Deze gepassioneerde designer-architect trekt zich niks aan van stromingen of stijlen en tracht - op hoogst persoonlijke wijze - een emotionele lading te geven aan de ruimte waarbinnen zijn creaties zich bevinden.

Is België in zekere zin het land van het tijdloze ontwerp?

Het is niet omdat men hier vaak witte of beige tinten gebruikt dat onze creaties als tijdloos beschouwd kan worden. Veel mensen denken verkeerdelijk dat dit de 'typisch Belgische manier van ontwerpen' is. Ik zou het eerder 'fout minimalisme' noemen. Ik voel persoonlijk geen affiniteit met al die koude, neutrale interieurs die geen ziel hebben en allerminst opwindend te noemen zijn. Ik ben fier op mijn Belgische roots, maar mijn werk en inspiratie zijn volgens mij meer 'globaal' georiënteerd. Ze komen voort uit een persoonlijk discours, een eigen architecturale visie, een onafhankelijke identiteit.

Voor welke architecten of designers heeft u een zekere bewondering?

Ik hou erg veel van het werk van de betreurde Maarten Van Severen, die ook een vriend van mij was. Zijn visie en zijn minimale aanpak straalden een unieke precisie uit. Ook zijn zoon David, die nu samen met Kersten Geers een architectenbureau runt, doet het uitstekend. Voorts denk ik ook aan Paul Robbrecht en Hilde Daem. Het zijn stuk voor stuk sterke persoonlijkheden, niet dat soort mensen dat je snel zal zien opvallen in gemediatiseerde omgevingen als die van het Maison&Objet-salon. Belgen zijn in zekere zin toch echt wel bescheiden.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant