Interieur

De beste designers in België volgens IDEAT: Nathalie Dewez

De Brusselse ontwerpster Nathalie Dewez staat al enige tijd bekend voor haar hoogst originele lampendesigns. Ze sleepte er onder andere al de onderscheiding voor ‘Best New Product’op het laatste 100 % Design-salon in Londen mee in de wacht. Dewez kreeg dan ook terecht een plaatsje in de lijst van beste Belgische designers die het Franse designmagazine IDEAT opnam in z’n special over België.

U maakt nu al uw vierde lamp voor de Belgische editor Ligne Roset. Een verhaal van twee partijen die elkaar definitief gevonden hebben?

Ik krijg met de dag meer bewondering voor het professionalisme van Roset. Ze bestaan natuurlijk niet voor niets al 150 jaar. We hebben sinds ik in 2006 met m’n project ‘Lamp 06’ voor het eerst met hen in contact kwam een erg goede relatie opgebouwd.

Vanwaar die voorkeur voor lampendesigns?

Lampen nemen in mijn ogen een apart plaatsje in binnen de familie van designobjecten. Ze hebben twee gedaantes: ofwel zijn ze uitgeschakeld en bevinden ze zich zonder verder functioneel nut in de ruimte, ofwel geven ze licht en zetten ze die ruimte compleet naar hun hand. Met deze twee aspecten moet je al rekening houden wanneer je de eerste schetsen begint te maken. Mijn laatste creatie, de bureaulamp ‘Linea’, is door z’n evenwicht en het specifieke materiaalgebruik een perfecte exponent van die ‘dubbele natuur’. Evenwicht is erg belangrijk: het draagt bij tot de dynamiek van de lamp en de ruimte waarin ze zich bevindt.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant