Interieur

De beste designers in België volgens IDEAT: Charles Kaisin

De vijfde ontwerper die het Franse designmagazine IDEAT in z'n special over België aanhaalt, is de 38-jarige Charles Kaisin. Kaisin is een van de meest getalenteerde designers van zijn generatie en begeeft zich met z'n eigenaardige, dynamische en vaak gerecycleerde creaties voortdurend in het vaarwater van de hedendaagse kunst.

U heeft in de loop van uw opleiding samengewerkt met klinkende namen als Ron Arad, Jean Nouvel en Tony Cragg. Hoe hebben zij u beïnvloed?

Door hun veeleisende aanpak en hun kritische kijk op de dingen diende ik allereerst een zekere structuur scheppen in m'n manier van werken. Voorts leverden die samenwerkingen me uiteraard veel referenties op. Van Tony Cragg heb ik veel geleerd op het vlak van materiaalkeuze, Jean Nouvel heeft me ertoe aangezet om anders te gaan denken en Ron Arad deed me inzien dat het nodig is om jezelf steeds in vraag te blijven stellen. Dankzij hen kwam ik als het ware in een ander universum terecht, een wereld met een totaal andere logica waarbinnen m'n eigen stijl van ontwerpen geleidelijk aan vorm kreeg.

Vanwaar die interesse voor recyclage?

In eerste instantie bekeek ik het uitsluitend praktisch. Als arme student kon ik me immers geen dure en exclusieve materialen veroorloven. Ik vond de keuze voor recyclage dan ook een intelligente oplossing voor dat probleem. Nadien ben ik het blijven doen vanwege de ecologische voordelen.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant