Architectuur

De best ontworpen straten van Nederland

Hoe ontwerp je een mooie straat, laan of singel? Straten maken is een van de eerste boeken over dit onderwerp. In Straten maken beschrijven landschapsarchitecten Harm Veenenbos en Jeroen Bosch hoe je een straat ontwerpt. De auteurs geven vuistregels voor een goed straatprofiel. Daarnaast laat het boek ruim tachtig geslaagde Nederlandse straten zien.
De Loolaan in Apeldoorn, de Haarlemmerdijk in Amsterdam, De Langerakbaan in Utrecht: 82 straten uit twaalf Nederlandse steden worden in Straten maken behandeld. Ze zijn ingedeeld in vijf categorieën: de stadsweg, de stadslaan, kades en singels, de stadsstraat, en de woonstraat. Van elk straattype zijn de ‘wanden’, de opbouw van het profiel en de inrichting van de straat, geanalyseerd. Daarnaast delen verschillende experts, van landschapsarchitecten tot een verkeerskundige en een bomenconsulent, hun kennis over de inrichting van een straat.



Over de auteurs

Harm Veenenbos en Jeroen Bosch zijn landschapsarchitecten. Sinds 1995 runnen zij bureau veenenbos en bosch landschapsarchitecten in Arnhem. Het bureau ontwerpt op verschillende schaalniveaus: van grote buitengebieden tot stadsparken, pleinen en promenades. Het onderzoek naar de straten werd verricht met een team van medewerkers.