Nieuwbouw

De Warande in Wetteren is geopend

Precies 2 jaar na presentatie van het eerste ontwerp is De Warande in Wetteren op vrijdag 28 september jl. feestelijk geopend door de voorzitter van AGB Wetteren, mevrouw Lieve De Gelder. Het is het eerste project in België voor VenhoevenCS architecture+urbanism, in samenwerking met het Belgische BURO II & ARCHI+I en landschapsarchitect Marie-Laure Hoedemakers. Het proces verliep zeer voorspoedig. Opdrachtgever, architecten, aannemer en alle andere betrokken partijen lieten hun tevredenheid over het project dan ook ruimschoots blijken tijdens de opening.

Het masterplan voor De Warande onderscheidt twee gebieden: het park met daarin enkele recreatieve functies aan wandelroutes en een strip met sportfuncties. Om van De Warande weer een park te maken zijn alle omheiningen verwijderd. Alleen de ligweide van het betaalde buitenzwembad wordt omheind. De nieuwe omheining wordt gecamoufleerd door hagen en wordt verlaagd in het landschap in een haag geplaatst, zodat doorzichten in het park mogelijk blijven. Buiten het zomerseizoen staan de poorten in de haag open zodat het hele park toegankelijk is voor sporters en recreanten.

Een netwerk van paden en zichtlijnen zorgt voor ruimtelijkheid, samenhang en sociale veiligheid. De sporthal staat symbool voor het vernieuwde De Warande: ze is aantrekkelijk, duurzaam en efficiënt te exploiteren. De nieuwe sporthal is een uithangbord voor sport en spel en biedt uitzicht op het park en de verschillende activiteiten en bezoekers binnen en buiten het gebouw. Via de transparante entreehal is de centraal gelegen sportzaal zichtbaar vanaf het voorplein.
Duurzaamheid en energie zijn een integraal onderdeel van het masterplan. Met de bouw van de nieuwe sporthal en fase 1 van het park wordt de basis gelegd voor een smart grid. Een wkk-centrale is geïnstalleerd ten behoeve van de warmtebehoefte van het binnenzwembad en buitenzwembaden. Het smart grid voorziet De Warande van elektriciteit. De sporthal wordt uitgerust met een lucht/water warmtepomp en een zonneboiler voor de productie van sanitair warm water. De toiletten worden gespoeld met regenwater.


afbeeldingen: © Filip Dujardin

Ook interessant