Energie

De Vlaamse overheid verdeelt 10,7 miljoen euro voor energieprestatiecontracten

De Vlaamse overheid verdeelt 10,7 miljoen euro voor energieprestatiecontracten
Het Vlaams Infrastructuurfonds Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) lanceert samen met het Vlaams Energiebedrijf (VEB) een programma om duurzame renovaties binnen de zorg- en welzijnssector te realiseren door middel van onderhouds- en energieprestatiecontracten. Het totale subsidiebudget bedraagt 10,7 miljoen euro. 7,5 miljoen komen uit het Vlaams Klimaatfonds en 3,2 miljoen van VIPA.

Zorg- en welzijnsvoorzieningen kunnen al sinds 2017 rekenen op de steun van VIPA om hun klimaatdoelstellingen te realiseren. Ze krijgen een gratis energiescan en klimaatsubsidies voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen. Om ook diepgaandere renovaties mogelijk te maken komt VIPA nu met dit nieuwe programma. Ook minder rendabele werken aan de gebouwschil, zoals schrijnwerkrenovaties of dakisolatie, kunnen hierdoor gefinancierd worden.

Karine Moykens, secretaris-generaal van het Departement Zorg: “De zorg- en welzijnssector is zich bewust van de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt en is de voorbije jaren al met heel wat acties aan de slag gegaan. Vanuit VIPA willen we hen zoveel mogelijk ondersteunen. Deze onderhouds- en energieprestatiecontracten zijn daar een nieuw voorbeeld van.”


In een onderhouds- en energieprestatiecontract (OEPC) wordt de geplande energie- en CO2-besparing contractueel vastgelegd. De Energy Services Company (ESCO) neemt zowel de studie, als implementatie en onderhoud op zich. De ESCO implementeert een totaalpakket aan maatregelen om de vastgelegde energiebesparing te realiseren.

Het VEB is als expert en aankoopcentrale betrokken om de projectaanvragen te stroomlijnen en evalueren en, na selectie van de gesubsidieerde projecten, de ESCO’s aan te besteden.

Frederik Hindryckx, CEO VEB: “We zetten graag mee onze schouders onder dit project, dat verder bouwt op de goede samenwerking met VIPA en helemaal in lijn ligt met onze missie: de publieke sector ondersteunen in het behalen van hun klimaatdoelstellingen. Voor organisaties met een groot renovatiepotentieel heeft de formule van energieprestatiecontracten zijn nut al bewezen. Recent optimaliseerden we ons model van een OEPC om een snellere doorlooptijd en verhoogde ambitie mogelijk te maken.”


Het programma vraagt een hoge ambitie van de kandidaten. De projecten moeten een minimale CO2-reductie van 45% beogen. De projectwaarde (CAPEX) bedraagt minimum 1 miljoen euro. Het subsidiebedrag mag maximum 30% bedragen van de totale investering. Met de 10,7 miljoen euro kunnen dus voor 35,7 miljoen euro investeringen gerealiseerd worden in zorg en welzijn.

Vlaams minister van Welzijn, Gezin en Volksgezondheid Hilde Crevits: “Deze hoge ambitie is nodig, als we als zorgsector de klimaatdoelstellingen willen halen. Een gezond klimaat en onze volksgezondheid gaan hand in hand. We moeten nu handelen voor het welzijn van toekomstige generaties. Een OEPC zorgt voor een belangrijke ondersteuning aan de zorgvoorzieningen.”

Ook interessant