De Open Oproep in een veranderende bouwcultuur

15 februari 2022 Bron: Vlaams Architectuurinstituut
De Open Oproep in een veranderende bouwcultuur
Sinds 1999 heeft Vlaanderen een Bouwmeester. Deze adviseert publieke opdrachtgevers met het doel de kwaliteit van de architectuur en de gebouwde omgeving te bevorderen. Een van de methodes die daartoe worden ingezet, is de Open Oproep. In een reeks essays wordt hier, vanuit verschillende invals­hoeken, belicht waarom deze invloedrijke 'wedstrijd' net geen architectuurwedstrijd wil zijn, en tegelijk veel meer is.

Baande architectuurkritiek in de jaren '90 mee de weg voor het bouwmeesterschap en de Open Oproep? Ligt de sleutel tot kwaliteit in slimme processen? Wat is een 'sterke' publieke opdrachtgever in een democratisch bestel? Wat doet de Vlaamse Bouw­meester en wat heeft de Open Oproep in twintig jaar tijd teweeggebracht? Wat betekenen de afzonderlijke projecten in hun bredere ruimtelijke context? Kunnen architecten met singuliere ontwerpen tegemoetkomen aan een collectief verlangen? Hoe spoort de Open Oproep met de verbreding van de architectuurpraktijk en de evoluerende wedstrijdcultuur? Acht auteurs blikken terug op twee decennia architectuur in pu­blieke opdracht en reiken actuele reflecties aan.

Met teksten van Sofie De Caigny, Alice Haddad, Maarten Liefooghe, Carlo Menon, Véronique Patteeuw, Maarten Van Den Driessche, Beatriz Van Houtte Alonso, Erik Wieërs

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo