Architectuur

De Melkerij door Architects in Motion

Architects in Motion bvba of AIM heeft voor het gemeentebestuur Zemst een nieuw gemeenschapscentrum in Zemst ontworpen. De uitdaging van dit project is de reconversie van een oud industrieel pand, een melkverwerkingsfabriek, tot een gemeenschapscentrum. Het gebouw moet een ontmoetingsplaats worden voor de volledige gemeenschap voor culturele activiteiten allerhande. Binnen het programma van eisen staat op de eerste plaats de bouw van een podiumzaal met 250 zitplaatsen. Verder zijn er nog een danszaal, repetitielokaal, vergaderlokalen en brasserie voorzien voor allerhande activiteiten.

Concept
Het basisconcept bestaat er volgens de architect in het gebouw te herstellen in zijn voormalige glorie en een nieuwe hedendaagse invulling te geven. Er is gekozen om aan het basisvolume een gebouw toe te voegen onder de vorm van podiumzaal die als een grote gekleurde doos aanleunt tegen het oorspronkelijk volume. De foyer fungeert als een binnenstraat waar oud en nieuw zich duidelijk onderscheiden en vormt een duidelijke schakel.

Uitdagingen
De grootste uitdaging bestond erin het oorspronkelijk gebouw zoveel mogelijk een nieuwe zinvolle invulling te geven in functie van het programma van eisen. Zo diende de nodige aandacht te gaan naar de toegankelijkheid van het gebouw gezien de verschillende niveaus in het oorspronkelijke gebouw.

Lees verder op Architectura