Algemeen

De Belgische industriële KMO heeft een baksteen in de maag

De Belgische industriële KMO heeft een baksteen in de maag
De Belgische industriële KMO heeft een baksteen in de maag en 44% van de eigenaarspopulatie is al meer dan 10 jaar eigenaar. Structura.biz, expert in bedrijfsvastgoed, deed in april 2016 een marktonderzoek in de Belgische industriële KMO-markt. Met als belangrijkste vraag: heeft de Belgische KMO een baksteen in de maag? Zowat 170 bedrijfsleiders uit Brussel-Centrum, de Brusselse Rand en de Vlaamse Ruit (Antwerpen, Gent, Leuven, Brussel) werden bevraagd. Er werd rekening gehouden met de representativiteit van de grootte van het bedrijf (aantal medewerkers) en van de oppervlakte van het pand (in eigendom of in huur).

Profiel: van de 170 ondervraagden is 33% huurder en 67% eigenaar van zijn industrieel pand.

Bij de eigenaars is 44% al langer dan 10 jaar eigenaar van zijn pand. 25% van de eigenaarspopulatie wil verhuizen binnen het jaar. 36% heeft de aanschaf van het pand zelf gefinancierd en 56% plaatst dit in verschillende vennootschappen.
71% van de verhuizers vindt de ligging het belangrijkste criterium waarbij de bereikbaarheid voor de medewerkers een doorslaggevende rol speelt.

Bij de huurders spelen een aantal factoren een rol waarom ze huren: financieel (41%), flexibel in ruimte (20%), en een ontoereikend aanbod (23%) dat hen voorlopig noopt om te huren. 46% van de totale steekproef van de huurders wil verhuizen binnen het jaar. Van die verhuizers vindt 53% de ligging van het pand het belangrijkste criterium, en ook hier speelt de bereikbaarheid voor de medewerkers een doorslaggevende rol.

Conclusies in een notendop:

  • De Belgische industriële KMO heeft een baksteen in de maag en 44% van de eigenaarspopulatie is al meer dan 10 jaar eigenaar.
  • 25% van de eigenaarspopulatie wil verhuizen binnen het jaar.
  • Ligging is het belangrijkste criterium bij het aanschaffen van een pand (en hierbij meer bepaald de bereikbaarheid voor de medewerkers)
  • Huurders zijn iets prijsgevoeliger dan eigenaars want
    • ze huren omwille van financiële redenen (41%)
    • ze willen verhuizen omdat ze te klein zitten (46% van de totale steekproef van de huurders)
    • prijs (32%) speelt na ligging (53%) een relevante rol

Structura.biz is een Belgische bedrijfsvastgoedexpert in het segment van kantoren, industrie en retail, met een sterke focus op de lokale verankering van zijn netwerk. Structura.biz is gegroeid uit de vastgoedmakelaar Structura (°1989) die zich aanvankelijk richtte op de residentiële vastgoedmarkt in de Brusselse Noordrand. In 2001 werd het familiebedrijf opgesplitst in twee onafhankelijke departementen: Structura Residential met Wouter De Neve als CEO, en Structura Business Property die vanaf 2008 geleid werd door zijn zus Klara De Neve als CEO. De operationele scheiding werd helemaal compleet door de naamsverandering van de bedrijfsmatige vastgoedspeler naar Structura.biz en door de verhuis naar Strombeek-Bever, in de schaduw van de Heizelpaleizen. Anno 2016 bestaat Structura.biz 15 jaar en telt het 21 werknemers.

Build for Life