Verbouwen

Belg bouwt minder, maar renoveert meer

De trend is al enkele jaren aan de gang: Belgen bouwen almaar minder nieuwbouwwoningen, maar renoveren des te meer. De meeste woonkredieten worden aangevraagd voor een renovatie of verbouwing. Toch blijven veel mensen dromen van een hedendaagse en comfortabele vrijstaande woning. Belgen en Vlamingen hebben een baksteen in de maag. We wonen graag op ons eigen lapje grond in een comfortabele nieuwbouwwoning, het liefst in een rustige en groene omgeving. Voor veel mensen is de droom van een nieuwbouwwoning echter niet haalbaar. De bevolking is toegenomen en bouwgrond is schaarser en duurder geworden.

Omdat een nieuwbouwwoning een grote eenmalige investering vraagt – de aankoop van de grond en de bouw zelf – kiezen veel mensen voor een woningrenovatie. We breken zelden oude woningen af. Liever verbouwen en renoveren we ze. Het Belgische woonpatrimonium behoort niet voor niets tot het oudste van Europa.

Het voordeel van renoveren is dat je de initiële onkosten kunt beperken. Door de werken te spreiden over enkele maanden of jaren, hoef je op geen enkel moment een enorme som te betalen. Wie de renovatie volledig in eigen handen neemt – wat slechts 8% doet – kan natuurlijk een flinke duit besparen. Twee op drie verbouwers steekt de handen zelf uit de mouwen, maar laat het zwaarste werk wel aan vaklui over.

Of toch maar een nieuwbouw?

Heel wat mensen denken dat een nieuwbouwproject niet in hun budget past en kopen dan maar een huis dat ze renoveren. Alleen is de kostprijs van een verbouwing of renovatie moeilijk in te schatten. In veel gevallen liggen de uiteindelijke kosten hoger dan de oorspronkelijke inschatting of offerte. Dat komt omdat alles op elkaar betrekking heeft: een muur uitbreken kan soms niet zonder het plafond te stutten of de elektriciteit opnieuw aan te leggen. Bijgevolg moet er dan ook een nieuwe vloer gelegd worden … Bovendien betaal je voor elke nieuwe woon- of bouwkredietaanvraag nieuwe dossierkosten.

Woonkrediet voor een nieuwbouw

De voordelen van een nieuwbouwwoning zijn duidelijk. Je kiest zelf de architect en je bepaalt zelf de afwerking, tot in de details. De materialen en ingrepen zijn bovendien goedkoper omdat je niet gehinderd wordt door de beperkingen van de bestaande woning. Het belangrijkste voordeel is waarschijnlijk dat een nieuwbouw veel energiezuiniger is. Zelfs de meest energie-efficiënte renovatiewoningen zijn nooit zo goed geïsoleerd als een nieuwe woning.

Een vereiste om een hypothecaire lening te krijgen voor een nieuwbouwproject, is dat je voldoende eigen inbreng hebt. Toch loont het om een woonkrediet aan te vragen voor je droomwoning. In vergelijking met een renovatieproject, heb je hier alvast zekerheid: je betaalt maandelijks een vast bedrag af. Eenmaal je woning gebouwd is, kun je decennialang genieten van de grootste duurzaamheid. Zo’n investering loont.

Ook interessant