Vastgoed

Beroepen in de vastgoedsector in volle ontwikkeling

Het valt niet te ontkennen dat de financiële crisis tal van socio-economische gevolgen heeft. Desondanks boezemen de algemene trends op de immobiliënmarkt vertrouwen in en heeft de Belg nog steeds zijn typische baksteen in de maag. Een eigen woning bezitten blijft de ambitie, zelfs het streefdoel, maar zowel de aankoop als de verhuur worden tegenwoordig anders aangepakt: verstandiger en voorzichtiger. In die gewijzigde context is de vastgoedmakelaar in de eerste plaats een adviseur geworden die de nodige ondersteuning verleent bij elke vastgoedtransactie.

Nieuwe consumenten, nieuwe professionals

De huidige economische toestand heeft onmiskenbare gevolgen voor de tewerkstelling, maar ook voor het gedrag van de consument: die maakt nu meer dan voorheen beredene keuzes, ook en vooral als het aankomt op de aan- en verkoop van vastgoed. En omdat de behoeften en verwachtingen de laatste jaren sterk zijn veranderd, hoeft het niet te verbazen dat de ook de immobiliënsector geëvolueerd is. Om in te spelen op die veranderingen breiden immobiliënkantoren hun waaier van diensten uit die ze aan hun klanten aanbieden. Een vastgoedmakelaar is door de jaren dan ook geëvolueerd naar een bedrijfsleider die nieuwe specialisaties ontwikkelt en nieuwe functies creëert binnen zijn bedrijf, gaande van marketing tot financieel advies via diverse technische en juridische specialisaties.

De professionalisering van het beroep – dankzij o.a. de verenigende rol van het beroepsinstituut van vastgoedmakelaars (BIV), de regulering van de toegang tot het beroep en de permanente opleiding van vastgoedmakelaars – heeft de voorbije jaren in hoge mate bijgedragen tot de verdere groei van de sector en de creatie van banen in de vastgoedmarkt. Zo blijkt uit het laatste jaarrapport van het BIV dat het aantal erkende vastgoedmakelaars de laatste 10 jaar met meer dan 6% gestegen is. Mathieu Verwilghen, General Manager van CENTURY 21 Benelux, bevestigt deze trend: `Binnen onze organisatie stellen wij ook een groeiende belangstelling voor onze beroepen vast.`

Belgische CENTURY 21-kantoren; begeleiders van opkomend en gevestig vastgoedtalent

Het groeiende succes van de CENTURY 21-kantoren als werkgever is onder meer te danken aan het feit dat de organisatie haar leden specialisaties op maat aanbiedt, afgestemd op de menselijke dimensie van de uitgeoefende beroepen. Deze menselijke dimensie is tevens de belangrijkste waarde van de organisatie. « Onze medewerkers zijn in de eerste plaats adviseurs, » legt Mathieu Verwilghen uit. « Hun eerste prioriteit is niet alleen hun ervaring en unieke marktkennis ter beschikking van de consument te stellen, maar ook van alle gerelateerde aspecten in verband met de vastgoedtransactie. » Deze professionele aanpak wordt dag in dag uit gegarandeerd door een waaier van opleidingen die alle aspecten van het beroep bestrijken, als aanvulling op een verplichte permanente opleiding.

De laatste twee jaar opende de CENTURY 21 ACADEMY haar deuren voor meer dan 600 jongeren. Op die manier geeft de organisatie haar knowhow en kennis door aan een nieuwe generatie specialisten.

Ook interessant