Verbouwen

Daktrimmen: welk doel dienen ze?

Daktrimmen: welk doel dienen ze?
Een daktrim is een term die je zeker voorbij hebt zien komen als je wel eens in een bouwmarkt hebt rondgelopen, of online hebt gekeken naar bouwmaterialen. Daktrimmen vormen de afwerking van een plat dak en zijn vaak gemaakt van aluminium of een ander weerbestendig materiaal.

Het dakdeel dient echter meer doelen dan alleen het aanzicht en de afwerking van een plat dak. In dit artikel vertellen we je waarom elk platte dak voorzien zou moeten zijn van daktrimmen.

Wat zijn daktrimmen?

Om uit te leggen waar een daktrim voor dient, leggen we eerst graag uit wat het is. Daktrimmen, ook wel dakrandprofielen genoemd, vind je veelal aan de uiteinden van platte daken. Het zijn afwerkstroken van aluminium of een ander materiaal, die er in de eerste plaats voor zorgen dat het dak mooi afgewerkt wordt. Daktrimmen hebben echter meer functies.

Een nette uitstraling

In de eerste plaats zorgen daktrimmen voor een nette afwerking van je platte dak. De kleur en het wel of niet aanwezig zijn van de dakrandprofielen, bepalen het aanzicht van de carport, schuur of afkapping waar je ze op hebt geplaatst. Wanneer je veel moeite hebt gedaan om een mooi gebouw te plaatsen, wil je ten slotte ook dat het er mooi uitziet. Alleen daarom al zijn dakrandprofielen onmisbaar!

Voorkom lekkage

Hoewel het aanzicht van de daktrimmen het eerste is wat opvalt, is de voornaamste reden om daktrimmen te plaatsen het voorkomen van lekkage. Daktrimmen voorkomen dat vocht en vuil zich ophopen aan het einde van het dak, tussen de verschillende lagen. Een grote en langdurige ophoping kan op zich al zorgen voor het doorlekken van vocht, maar met name ook wanneer het vriest is het extra gevaarlijk. De vochtige resten (denk bijvoorbeeld aan bladeren) aan het uiteinde van het dak, kunnen opvriezen, waardoor het dak schade kan oplopen. Bij een nieuwe regenbui, of wanneer de dooi inslaat, kan er lekkage ontstaan. Dit kan allemaal worden voorkomen door het installeren van daktrimmen.

Houd zand en vuil buiten

Het gebruik van daktrimmen is een extra barrière om vuil en weersinvloeden buiten de deur te houden. Met name opwaaiend zand bereikt makkelijk de hoogte waarop een plat dak eindigt. Om dit zand en andere vormen van vuilen buiten te houden, kan je meerdere maatregelen treffen. Zo kan je de schuur of afkapping van binnenuit afsluiten door gebruik te maken van pur of een isolatiemateriaal. Van buitenaf dragen daktrimmen hun steentje bij als het gaat om het buiten houden van zand en vuil.

Stormschade

Een afdak zonder randprofielen kan als ware windvangers dienen. Dit vormt geen probleem op een doorsnee voorjaarsdag, en ook niet meteen bij een iets minder milde najaarsdag. Helemaal niet wanneer je een solide constructie hebt gebouwd, zoals waarschijnlijk jouw schuur of carport.

Bij zeer harde windstoten kan dit echter alsnog misgaan. Door het gebruik van daktrimmen beperk je de kans dat storm jouw schuur of carport verwoest echter aanzienlijk. De randprofielen voorkomen namelijk dat de wind onder de het dak komt, waardoor het geen grip krijgt van onderaf. Stormschade is wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je in Nederland woont, maar zeker iets wat je mee wilt nemen als je de kans krijgt.

Houd de warmte binnen

Het laatste punt waar daktrimmen aan bijdragen is isolatie. Bij sommige bouwwerken, zoals bijvoorbeeld een carport, zal dit minder belangrijk zijn, maar dat is anders in een schuur waar je ook ‘s winters klust.

Alleen het aanbrengen van daktrimmen zal je schuur overigens niet volledig isoleren, maar het is wel de eerste barrière van buitenaf. Isoleer je je schuur vervolgens van binnen ook, dan houd je de warmte goed binnen. Een goede manier om je schuur te isoleren is met behulp van PIR isolatie. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is zorgen dat je de deur gesloten houdt.