Daklekkage: hoe te voorkomen en wat te doen?

Bron: Bouw & Wonen
Daklekkage: hoe te voorkomen en wat te doen?
Een lekkage aan het dak komt nooit op het juiste moment. Het herstellen van zo'n lekkage is meestal niet zo moeilijk of ingrijpend, maar het opsporen van het daadwerkelijke lek is vaak een stuk lastiger. Gelukkig is er een aantal stappen dat je zelf kunt ondernemen om een daklekkage te voorkomen.

Heb je uiteindelijk tůch alsnog last van een lekkend dak dan is er altijd wel een dakdekker in Amersfoort of op een andere plek in Nederland of BelgiŽ die je verder kan helpen. In dit artikel vertellen we je meer over wat je moet weten over daklekkages.

Hoe kom je aan een lekkage in het dak?

Een lekkage in het dak ontstaat niet zomaar. Meestal ontstaat zo'n lek na schade, bijvoorbeeld in het geval van een zware storm. Neem bijvoorbeeld storm Eunice van vorig jaar, een van de zwaarste stormen die we in ons land hebben gehad. Er was ontzettend veel schade aan huizen en daken zichtbaar toen de storm was gaan liggen. Daarbij hebben alle soorten daken zwakke plekken. Bij een schuin dak met dakpannen kan er bijvoorbeeld een lekkage ontstaan door kapotte (oude) dakpannen of dakpannen die niet of niet meer goed aansluiten.

Op een plat dak ontstaat er al gauw een lekkage wanneer het gevallen regenwater niet gemakkelijk weg kan stromen, bijvoorbeeld in het geval van een verkeerd gemonteerde regenpijp. Het dak krijgt het in dat geval te zwaar om al het water op de plek te houden, waardoor er een lekkage ontstaat. Ook kunnen verstopte dakgoten ervoor zorgen dat het water niet weg kan waarna het geheel gaat lekken. Beschikt je dak over daklood, bijvoorbeeld bij een dakkapel? Dit soort randen beschadigen in verhouding snel waardoor je dak kan gaan lekken.

Zo kun je een daklekkage verhelpen

Wanneer je merkt dat het dak lekt, is het noodzaak om zo snel mogelijk stappen te ondernemen. Dit moet je doen om uiteindelijk erger te voorkomen. Voor het repareren van je dakbedekking heb je meerdere opties. Je kunt zelf aan de slag gaan met het verhelpen van de daklekkage wanneer je er verstand van hebt. Doe dat alleen als je weet wat je doet, omdat het nauwkeurig herstelwerk vergt en omdat het lastig kan zijn om een daklekkage op te sporen aan de buitenkant. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat de plek waar het binnen lekt exact dezelfde plek is aan de buitenkant.

Schakel je een dakdekker in dan is het goed om te weten dat je de keuze hebt uit drie opties. Waar je voor gaat is afhankelijk van je eigen wensen, de grootte van het lek en de daarbij horende (water)schade. Overleg altijd met de dakdekker voor welke van de onderstaande drie opties je gaat:

  • Laat de lekkage verhelpen door middel van een professionele reparatie. Dit kun je laten doen wanneer het een kleine beschadiging betreft, bijvoorbeeld aan dakpannen of aan daklood, waarbij het dak op een redelijk eenvoudige en betaalbare manier kan worden hersteld.
  • Is de daklekkage ontstaan omdat de dakbedekking op meerdere punten is verzwakt? Dan kan het lonen om een dakrenovatie te laten uitvoeren door een dakdekker in Amersfoort of een andere plek in Nederland. Hierbij verwijdert zo'n professional de oude dakbekleding en wordt er nieuwe dakbekleding geplaatst.
  • Het kan tot slot ook zo zijn dat de lekkage is ontstaan omdat je hele dak is aangetast. Meestal is dat het geval na een heftige storm of na andere weerschade. Als dat het geval is dan is het over het algemeen nodig om je hele dak te laten vernieuwen. Dit is, logischerwijs, de duurste optie maar wanneer er niets anders mogelijk is, is dat helaas wel de enige optie.


Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo