Wat te doen bij schade aan je woning?

16 februari 2023 Bron: Bouw & Wonen
Wat te doen bij schade aan je woning?
Voor vele mensen is hun woning hun meest kostbare bezit en doen er logischerwijs alles aan die zo goed mogelijk te onderhouden. Helaas kan je altijd voor onaangename verrassingen komen te staan. Die versleten friteuse die plots vuur vat, de wasmachine die je badkamer onder water zet, of misschien zelfs een boom die tijdens stormweer op je garage (of erger, je dak) valt. Het is op zín zachtst gezegd niet fijn.

Hoewel een kapotte wasmachine snel is opgelost, kan een simpele lekkage ontaarden in waterschade die je hele vloer of elektrische apparaten kan beschadigen. Snel handelen is de boodschap om de schade te beperken. Yago als digitale verzekeringsmakelaar geeft je advies over de belangrijkste stappen die je moet volgen bij een schadegeval.

Help, ik heb schade! Wat nu?

De eerste stap spreekt voor zicht. Het belangrijk op zoek te gaan naar de oorzaak van de schade, en deze zo veel mogelijk proberen te beperken zonder jezelf in gevaar te brengen. Een reflex die je waarschijnlijk zelf al had, maar dit maakt het niet minder belangrijk. Heb je een lek in je dak ten gevolge van stormweer? Kruip er dan niet zelf op om dit toe te dekken, maar bel de brandweer.

Ten tweede doe je er goed aan de schade zo snel mogelijk te melden aan je directe verzekeraar of je verzekeringsmakelaar. Geef meteen zo veel mogelijk informatie over het voorval en omschrijf alles zo gedetailleerd mogelijk. Dit zal de voortgang van je dossier aanzienlijk versnellen. Maak voldoende fotoís en gooi zeker niets weg of breek niets af, dit kan dienen als bewijs. En let op: had je te maken met diefstal of vandalisme? Dan dien je binnen 24 uur aangifte te doen bij de politie.

Ten slotte moet je er rekening mee houden dat je verzekeraar groen licht moet geven voor grote herstellingen of het opnieuw aankopen van toestellen. Voor kleine herstellingen stuurt je verzekeraar soms zelf een hersteller; bij Yago komt deze langs binnen de 3 werkdagen. Zodra je het akkoord ontvangt van je verzekeraar kunnen de herstellingen uitgevoerd worden.

Ben je een handige harry en wil je de schade zelf herstellen? Dat kan natuurlijk ook. Stuur in dat geval een lijst met de prijzen van de benodigde materialen en het aantal werkuren naar je verzekeraar, of contacteer een professional voor het opvragen van een offerte.

Kan je je verzekeren tegen alle mogelijke risicoís?

De mogelijkheden voor het beschermen van je woning zijn zeer uitgebreid en zeer effectief, maar het is onmogelijk om verzekerd te zijn voor elk schadegeval. Opzettelijke toegebrachte schade of schade door verwaarlozing valt veelal niet onder de dekking van je brandverzekering. Maar ook slijtage en schade ten gevolge van oorlog worden bijvoorbeeld vaak niet gedekt. Kijk dus zeker goed de kleine lettertjes na!

Zie je de bomen door het bos niet meer? Yago kan je helpen met het simuleren en vergelijken van verschillende brandverzekeringen. Onze experts staan ook steeds klaar om je persoonlijk advies te geven.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo