Isolatie

Dakisolatie en dubbel glas in elk huis

De SP.A wil 20 procent méér milieuvriendelijke energie en 20 procent minder verbruik om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Oppositiepartij Groen! reageert tevreden, maar vindt het SP.A-plan toch vaag en terughoudend. De SP.A wil zijn klimaatplan bij de volgende regeringsonderhandelingen op tafel leggen.

Het plan bevat vijftig maatregelen die moeten vermijden dat de planeet twee graden warmer wordt.

Zo zouden in vier jaar tijd alle huizen dakisolatie en dubbel glas moeten hebben. Om dat te financieren, zouden gezinnen kunnen rekenen op renteloze leningen, zegt SP.A-minister van Milieu Bruno Tobback.

Daarnaast moet de overheid sociale woningen bouwen die zo weinig mogelijk energie nodig hebben. De SP.A wil bedrijven ook stimuleren om met energiezuinige bedrijfswagens te rijden.

Een opvallend voorstel is het verbod van vluchten van minder dan 150 kilometer. Dat zou vooral gevolgen hebben voor de luchthavens van Oostende, Deurne, Charleroi en Luik.

"Vaag en terughoudend"
Groen!-voorzitster Vera Dua (foto) is verheugd dat de SP.A vasthoudt aan de uitstap uit kernenergie, minder van olie afhankelijk wil worden en gelooft in het potentieel van energiebesparing en hernieuwbare energie.

Maar het is wel allemaal wat vaag voor Dua. "SP.A kiest niet duidelijk voor concrete reductiedoelstellingen op korte termijn, maar evenmin voor een reductiedoelstelling op lange termijn", stelt ze.

Ze verwijt de paarse regering de voorbije vier jaar niets te hebben gedaan aan het klimaat.

De middenstandsorganisatie Unizo reageert positiever en vraagt in de eerste plaats motiverende steunmaatregelen. De overheid moet ook het voorbeeld geven, vindt Unizo, bijvoorbeeld met zijn eigen gebouwen en wagenpark.