Architectuur

Dak eerste 'autoverkoopmachine' ter wereld gesloten

Vandaag, woensdag 21 mei, wordt in Groningen officieel het dak van een nieuw soort gebouw gesloten. Onder de 12.000 m2 grote, schuine constructie wordt nu de laatste hand gelegd aan de bouw van ’s werelds eerste ‘autoverkoopmachine’. Vanaf een ovale loopbrug hebben kopers uitzicht op honderden ex-leaseauto’s. “Het komt niet vaak voor dat je als architect een volledig nieuw type gebouw mag ontwerpen”, zegt René Rutgers van A12 Architecten BNA. In september opent een van de grootste autoshowrooms ter wereld zijn deuren.

In niets lijkt Autoborg op een traditionele autodealer. Zo is de initiatiefnemer een leasemaatschappij, worden jaarlijks 3000 à 4000 ex-leaseauto’s aan particulieren verkocht en staan alle auto’s binnen. De bekende autoverkopers ontbreken, in plaats daarvan zijn er gastvrouwen en -heren. De prijzen zijn laag, onderhandeld wordt er niet en alle klanten krijgen tien jaar gratis APK. De branche zelf spreekt van een revolutionair concept.

Hoewel A12 Architecten al eerder autoshowrooms ontwierp, was Autoborg ook voor het architectenbureau een totaal nieuwe opgave. Rutgers: “Hyperefficiëntie, snelheid en dynamiek zijn de kern van het concept. Ons uitgangspunt was om dat in architectuur te vertalen. Vooral het vroege werk van architect Oscar Niemeyer heeft als inspiratie gediend: uiterst functionalistische, beeldende architectuur zonder een kille, afstandelijke uitstraling.”

Vanaf de A7 is het autopaleis niet te missen. Het gebouw is meer dan 150 meter lang. Binnen valt vooral de 200 meter lange ovale loopbrug op. “Op ieder moment staan er tussen de 200 en 300 auto’s. Als je daartussen loopt, heb je totaal geen overzicht. Vanaf de brug hebben klanten en adviseurs dat nu wel. Ondanks de enorme omvang en de ‘eenlaagse functie’ van het gebouw is de ruimtelijke beleving heel groot”, aldus Rutgers.



De showroom heeft een gebogen glasvliesgevel die de dynamiek van mobiliteit symboliseert. De zogenoemde servicestrook heeft juist rechte lijnen en een gevel van geperforeerde golvende staalplaat. In dit deel komen onder meer een Profile Tyrecenter voor onderhoudswerk, een autoverhuurbedrijf en een wasstraat. De constructie van de showroom bestaat uit prefab betonkolommen en stalen liggers.

De opdrachtgever van Autoborg is leasemaatschappij Noord Lease. Het project is ontwikkeld door Ten Brinke Projectontwikkeling Nederland B.V., Ten Brinke Bouw B.V. voert het project uit.