Algemeen

Criminele bendes richten zich steeds vaker op bouwplaatsen

Criminele bendes richten zich steeds vaker op bouwplaatsen
De criminaliteit op Nederlandse bouwplaatsen is aan een verontrustende opmars bezig. Volgens het Crime Report van beveiligingsspecialist BauWatch, gebaseerd op een bevraging van 400 bouwprofessionals, geeft zestig procent van de ondervraagden aan dat het aantal incidenten afgelopen jaar toenam. Eén op de vijf spreekt zelfs van inmenging door georganiseerde misdaad. Zorgwekkend is ook dat bijna de helft van de respondenten ooit benaderd werd door criminelen met het aanbod van 'bescherming tegen betaling'.

De aard van de misdrijven evolueert tegelijk met de schaal. Wat ooit begon met diefstal van los gereedschap, is uitgegroeid tot professioneel georganiseerde operaties waarbij ook voertuigen, brandstof en waardevolle bouwmaterialen zoals koper worden gestolen. De schade voor de sector wordt geraamd op zo'n 250 miljoen euro per jaar, exclusief indirecte gevolgen zoals projectvertragingen, reputatieschade of stijgende verzekeringskosten, aldus Stefan Witte, Managing Director van BauWatch.

Maffiapraktijken

Uit het onderzoek van BauWatch blijkt dat 44 procent van de ondervraagden weleens te maken heeft gehad met het aanbod van 'bescherming tegen betaling'. Hiervan geeft bijna de helft aan ook daadwerkelijk te hebben betaald, wat neerkomt op 20 procent van alle ondervraagden. "Dat één op de vijf mensen zich genoodzaakt voelt te betalen voor 'bescherming' is ronduit verontrustend. Het laat zien hoe diep deze praktijk in de sector is doorgedrongen", zegt Witte.

Niet alleen buitenstaanders

Opvallend is dat het lang niet altijd om daders van buiten gaat. Zo geeft 36 procent van de ondervraagde bouwprofessionals aan dat diefstal door collega's en inhuurkrachten voorkomt. Dit varieert van incidentele diefstal tot structureel verduisteren van materialen. Ook geeft 3 op de 10 ondervraagden aan dat criminelen met behulp van binnenuit hun slag slaan. "Bovendien krijgen ruim 6 op de 10 bouwprofessionals gestolen goederen aangeboden, bij de helft hiervan gebeurt dit vaak tot heel vaak", stelt Witte op basis van het onderzoek. "We moeten oppassen dat diefstal de norm wordt in plaats van de uitzondering."

Wees alert tijdens bouwvak

Volgens beveiligingsspecialist BauWatch is criminaliteit op bouwplaatsen allang geen kwestie meer van incidenten, maar van goed georganiseerde, doelgerichte acties. "We zien dat de georganiseerde misdaad de bouw steeds professioneler benadert," zegt Witte. "Het gaat allang niet meer alleen om gelegenheidsdiefstal. Ze maken misbruik van momenten waarop het toezicht ontbreekt. Dat de bouwvak begint, betekent helaas niet dat criminelen op vakantie gaan. Goede beveiliging is tegenwoordig ook tijdens de zomerperiode onmisbaar om schade en vertraging te voorkomen. "Wees dus alert tijdens de bouwvak."

Van gereedschap tot voertuigen


Wat wordt er volgens jou het vaakst gestolen op een bouwplaats?%
Klein gereedschap, elektrisch gereedschap en handgereedschap (bijv. boren, nivelleergereedschap)53%
Koper49%
Kabels en kabelhaspels37%
Brandstof21%
Staal26%
Leidingen28%
Persoonlijke bezittingen (bijv. telefoons, persoonlijke beschermingsmiddelen)19%
Hout23%
Bakstenen of blokken, dakpannen17%
Huishoudelijke apparaten (bijv. boiler) en inrichting (bijv. bad, gordijnrails)14%
Zware machines (bijv. graafmachine)15%
Voertuigen (bijv. bestelwagens of auto's)8%
Overige3%
Niet zeker/niet in het bijzonder2%
N.v.t. - Ik heb dit nog nooit meegemaakt2%

Technologie als wapen

Ook technologie speelt een steeds grotere rol bij diefstal. Criminelen zetten onder meer AI-fraude, digitale identiteitsfraude, cyberaanvallen en zelfs drones in om bouwplaatsen in kaart te brengen of toegang te forceren. Ook het hacken van beveiligingssystemen, het verstoren van GPS-signalen en het klonen van digitale toegangspassen komen voor. Tegelijkertijd zet BauWatch juist slimme beveiligingsmasten en AI-software in om verdachte situaties razendsnel te signaleren en direct op te volgen. Zo wordt schade beperkt en de pakkans vergroot.

"Bij BauWatch zijn we continu bezig met technische innovatie. Naast onze slimme beveiligingsmasten en AI software starten we nu een pilot met drones. We onderzoeken hoe we die kunnen inzetten op moeilijk bereikbare plekken en bij kritieke infrastructuur, om onze huidige oplossingen te verrijken en de beveiliging verder te verbeteren," zegt Witte.


Criminele bendes richten zich steeds vaker op bouwplaatsen

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd door het internationale onderzoeksbureau OnePoll in opdracht van BauWatch. Aan het onderzoek hebben 400 Nederlandse bouwprofessionals meegedaan. Dit zijn zowel uitvoerders als personeel in het midden- en hoger management die werkzaam zijn in onder andere commerciële & industriële bouw, wegenbouw, kritieke infrastructuur en woningbouw. Het onderzoek is verricht in maart en april 2025.