Vastgoed

Corporatie heeft als woningverkoper zorgplicht

Een woningcorporatie heeft als verkoper van woningen te maken met een zekere zorgplicht. Volgens Bob Maas, beleidsadviseur van de Vereniging Eigen Huis, zijn corporaties opgericht voor het huisvesten van mensen die op de woningmarkt hulp nodig hebben. Dat kunnen huurders zijn, maar ook kopers.

Dit laatste is steeds vaker het geval, aangezien veel corporaties besluiten bezit te verkopen aan zittende huurders of nieuwe mensen. Zowel de huurders als de kopers van het corporatiebezit moeten echter beschermd worden. Dat komt omdat de kopers van corporatiewoningen vaak even kwetsbaar zijn als huurders.

Een voorbeeld van die kwetsbaarheid is de Antillenflat in Leeuwarden, waarbij een deel van de galerijen instortte. De flat is deels in verhuur en deels koop. Veel mensen denken echter dat als je een woning koopt bij een corporatie dat alles in orde is. In de praktijk zijn de VvE-kassen niet altijd even goed gevuld en is het onderhoud ook niet altijd even goed. De corporatie behoudt hierom een zorgplicht.

Gebaseerd op: Aedes Magazine