Dossier Coronavirus / COVID-19

Controleer de ventilatiesystemen in plaats van de werknemers

13 januari 2021 Bron: Bereal
Controleer de ventilatiesystemen in plaats van de werknemers
Uit recente cijfers blijkt dat 40 procent van de coronabesmettingen op het werk plaatsvindt en net daarom hamert de overheid op het verplichte thuiswerk. Volgens MeetDistrict - specialist in multi-use kantoren - is het thuiswerk echter enkel een oplossing op korte termijn en moet er nu al naar de next step gekeken worden: controles uitvoeren op de ventilatiesystemen in de kantoorgebouwen om ervoor te zorgen dat we straks terug in een veilige werkomgeving aan de slag kunnen.

“Wij kregen sinds de start van de flitscontroles al zes keer een controleur over de vloer en we merkten al snel dat deze mensen zeker de boeman niet willen spelen, maar dat zij er net zijn om te helpen en te adviseren. Zo controleren zij of je een attest hebt om op kantoor te mogen werken en of er bijvoorbeeld voldoende stoelen zijn weggehaald om de anderhalve meter regel te respecteren tijdens vergaderingen. Maar eigenlijk zijn dat maar minimale oplossingen voor een groter probleem.”

Geoffroy Speybrouck, Manager MeetDistrict

Sinds januari 2020 is er een nieuwe arbeidsreglementering - de zogenaamde ARAB 2020 - in voege waaraan veel kantoorgebouwen nog niet voldoen. Volgens de Belgische expert in kantoorgebouwen is het dan ook hoog tijd om het probleem op een andere manier aan te pakken. Zo hebben ze een oplossing voor de vele kantoren die niet aan de huidige normeringen voldoen: de huidige ventilatiesystemen in kantoorgebouwen controleren en sancties uitdelen waar nodig, zodat er op korte termijn in een gezonde werkomgeving kan gewerkt worden. De controleurs zouden hun taak bijgevolg anders moeten gaan invullen.

“In plaats van alleen controles uit te voeren op het al dan niet respecteren van thuiswerk, moeten er volgens ons controles uitgevoerd worden op CO²-metingen in gebouwen. Want niet elk bedrijf of elke kantoorruimte moet over dezelfde kam geschoren worden. Sommige werkomgevingen zijn wel degelijk veilig, ook in deze huidige coronatijden. Sinds januari 2020, nog voor de huidige pandemie, werd bepaald dat er 40m³ verse lucht per uur per persoon moet voorzien worden in een kantoorruimte. Precies daar ligt de oplossing.”

Geoffroy Speybrouck, Manager MeetDistrict


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo