Architectuur

Conix Architects ontwerpt bouwproject Tuinen van Tilia

In Oudergem wordt gewerkt aan het grootschalig residentieel bouwproject “Tuinen van Tilia”, ontworpen door Conix Architects in opdracht van Bouygues Immobilier Belgium.
Het project, dat bestaat uit 3 gebouwen, omvat in totaal 204 appartementen. Het ontwerp is een onvervalste baksteenarchitectuur, gecombineerd met elementen in geprefabriceerd beton. Alle daken zijn groene daken met een extensieve beplanting van sedum en lage grassen.

Om aan een verscheidenheid van bewoners een nieuwe woning te kunnen aanbieden wordt een zo groot mogelijke diversiteit aan typeappartementen voorzien. Elk appartement heeft zijn eigen buitenruimte, hetzij een terras, balkon of tuin. Ondergronds zijn er 244 parkeerplaatsen en 204 bergruimtes voorzien. De indeling van de units is gekozen in functie van de oriëntatie, het licht en uitzicht. Gezien de grote hoogteverschillen verlopen de gebouwen trapsgewijs volgens de helling van het terrein.

Aandacht voor groen

De bewoners van de residentiële buurt waarin “Tuinen van Tilia” wordt opgetrokken, waren gewend aan het groene eiland dat het perceel vroeger was. Het bleek daarom een grote uitdaging om de gemeente Oudergem en de buurtbewoners te overtuigen van de strakke architectuur en de eenvoudige vormgeving van het project. Om hieraan tegemoet te komen, is er veel aandacht besteed aan de creatie van een groene gordel rond en tussen het gebouw. Bovendien kunnen de bewoners genieten van een grote binnentuin, die ingericht is als een park met bomen, struiken en grasvlaktes.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be